TREĆA SREĆA

Nakon neuspjeha EU hrvatski premijer počeo je osnivati novu/staru uniju južnih Slavena, ovaj put bez Kosova, ali s Bugarskom.

Iako u Hrvatskoj ne uživa toliku potporu, premijer Zoran Milanović omiljen je u regiji. Susjedne zemlje slična jezičnog izričaja već dvije godine zazivaju Milanovića da preuzme njihove države. Takve želje mogle bi se brzo ostvariti.

- Već sam razgovarao s gospodinom Vučićem, koji se nada pobjedi na izborima ovaj mjesec. On je obećao da će, ako dođe na vlast, učiniti sve što je u njegovoj moći da se ponovo osnuje unija južnih Slavena.

 Ako netko i dalje nije siguran da bi nam tako bilo bolje, samo zamislite nogometnu reprezentaciju nove Jugoslavije, istaknuo je Milanović

Kako bismo se pobrinuli da ovaj put zaista i uspije, moramo ipak ponuditi neke nove modele, poručio je iz Australije premijer.

Slovenija, BiH i Bugarska već su pristale, čeka se još potvrda Crne Gore i Makedonije. U odnosu na prošle Jugoslavije, trebalo bi biti nekih ključnih promjena kako bi se izbjegle stare tenzije.

- Država bi bila konfederativna monarhija sa sjedištem u Ljubljani. Prvi kralj bio bi Tomislav III., potomak Tomislava II. iz Savojske dinastije. Svaka država zadržala bi identična prava kakva ima u EU, ali bi zastava, himna i registracije bile drukčije. Znam da se svi pitaju što jamči da tu državu neće uništiti animozitet između Srbije i Hrvatske, ali ja se nadam da će Srbija između Bugarske i Hrvatske biti kao između čekića i nakovnja, dakle pažljiva – optimističan je Milanović.

Referendum o udruživanju u treću Jugoslaviju mogao bi se održati već ove godine, a tražit će se samo 20 posto glasova potpore da bude pravovaljan.

- Ako netko i dalje nije siguran da bi nam tako bilo bolje, samo zamislite nogometnu reprezentaciju nove Jugoslavije – napomenuo je Milanović.