Tablice RKS - Republika Kosovo neprihvatljive

Automobili sa Kosova mogu da se kreću kroz Srbiju samo sa statusno neutralnim tablicama sa oznakom KS. To je izjavio predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo u Vladi Srbije Milovan Drecun, navodeći da "Priština tumači sporazum o osiguranju na način koji je neprihvatljiv za Srbiju".

Drecun je novinarima u Skupštini Srbije rekao da su tablice tretirane prethodnim tehničkim sporazumima kada je odlučeno da automobili sa Kosova mogu da se kreću po Srbiji sa statusno neutralnim tablicama koje imaju oznaku KS - Kosovo.

On je dodao da Priština sada želi da za dogovor o osiguranju veže automobile koji koriste tabilce koje nisu statusno neutralne i nose oznaku RKS - Republika Kosovo i da se ti automobili kreću Srbijom što nije bio predmet dogovora i razgovora.

''Takvi automobili ne mogu da se kreću kroz Srbiju i to je taj politički manevar kojim Priština sada pokušava da dobije nekakve poene i riješi pitanje osiguranja na način koji je neprihvatljiv za Srbiju'', rekao je Drecun navodeći da će Srbija zbog dobrobiti građana koji prelaze granicu, bez obzira na njihovu nacionalnost, taj problem riješiti u narednim danima.

To će, kako je naveo, biti pitanje za timove koji riješavaju tehničke detalje.

Drecun kaže da Priština i na ovom Sporazumu o osiguranju nastoji da na mala vrata uvede pitanje statusa u procesu normalizacije odnosa, odnosno da izađe iz statusno neutralnog okvira Briselskog sporazuma.