Iz Prištine u (ne)mogući azil

Njemačka štampa piše o izbjeglicama sa Balkana. U toku je priprema terena za proglašavanje Albanije, Kosova i Crne Gore "zemljama sigurnog porijekla".

Glasovi koje prenosi njemačka štampa u posljednjih nekoliko dana neprijatno podsjećaju na situaciju od prije godinu dana: i tada su razni političari i stručnjaci upozoravali na veliki broj potražilaca azila sa Balkana, najviše iz Srbije, Makedonije i BiH. Ti ljudi su u Njemačkoj štampi označeni kao Armutsflüchtlinge – izbjeglice zbog siromaštva, a takvi ne dobijaju azil.

Priznata je teška situacija posebno Roma u tim zemljama, ali je uvijek isticano da na Balkanu nema sistemske diskriminacije te samim tim ni razloga za azil. Pomenute tri države su proglašene zemljama sigurnog porijekla, što u praksi znači da se zahtjevi za azil od početka posmatraju kao neosnovani. Osim ako potražilac u koferu ne donese jasne dokaze sistemske diskriminacije biće vraćen u zemlju porijekla u roku od nekoliko dana – teoretski. U praksi to i dalje zna da potraje duže, jer Njemačkoj nedostaje službenika koji obrađuju zahtjeve.

Ista pjesma za Kosovare

Sada se ista ploča vrti, ovog puta za Albance i Kosovare. Posebno se istakao Horst Zehofer, bavarski premijer i šef Hrišćansko-socijalne unije, koji je u svojoj pokrajini odlučio da uvede zasebne prihvatne centre za izbjeglice sa Balkana. Ti centri bi bili veoma blizu granice kako bi se potražioci azila što brže protjerivali nazad u zemlje porijekla.

"Četrdeset odsto tražilaca azila dolazi iz evropskih država koje nisu članice EU, poput Srbije, Albanije, Kosova i Makedonije i oni skoro da nemaju šanse na uspjeh", piše konzervativni Velt.

"Savezna vlada se već duže vrijeme trudi da razlikuje procese odlučivanja o azilu za one kojima prijeti politički progon i one koji dolaze iz besperspektivnih životnih uslova na Balkanu, te da za ove druge ubrza proces", dodaje berlinski list.

Na plan bavarske da izgradi šatorske kampove specijalno za balkanske tražioce azila oštro su reagovale socijaldemokrate i Zeleni, kao i razne organizacije. No bez obzira na kritike, izgleda postoji raspoloženje da se Albanija, Kosovo i Crna Gora takođe proglase zemljama sigurnog porijekla, što bi zaokružilo cio Zapadni Balkan.

Tako socijaldemokrata Karsten Ziling, gradonačelnik (time i premijer) Bremena, kritikuje bavarsko rukovodstvo, ali ne isključuje mogućnost da i sam podrži proglašavanje triju zemalja sigurnim.

"Lično sam podržao proglašavanje drugih država zemljama sigurnog porijekla, ali znam da tu treba da budemo veoma, veoma pažljivi pa u ovom trenutku još ne mogu da kažem da li ćemo podržati dalje prijedloge“, rekao je Ziling u sredu ujutro za radio Deutschelandfunk. I zeleni premijer Baden-Virtemberga Vinfrid Krechman u principu je spreman da podrži svrstavanje još tri balkanske zemlje na listu sigurnih.