Nakon Novog Pazara pokušali i u Bujanovcu

Šest pripadnika četničkog pokreta iz Valjeva, Beograda, Niša i Kruševca, pet muškaraca i jedna žena, kojima komanduje Bratislav Živković, planirali su da juče, u doskorašnjem spomen-obilježju Žandarmerije u albanskom selu Lučane kod Bujanovca postave novi veliki krst. Kako je ovu grupu vranjska policija pratila od dolaska u Vranje, njihova akcija je osujećena, a četnici su se neobavljena posla zaputili u Niš.

Živković je sa svojom grupom najprije prisustvovao jutarnjoj liturgiji u Crkvi Svete Trojice u Vranju. Oko 12 časova, njih šestoro su se pješice, noseći krst istih dimenzija kao prethodni, zaputili ka autoputu, s namjerom da prepešače oko 20 kilometara do sela Lučane i da ga tamo postave na isto mjesto sa kojeg je prethodni krst uklonila Žandarmerija.

- Ovakav isti krst, bez odobrenja građana, vlast je skinula sa njegovog pravog mesta. Mi samo želimo da ovaj krst, koji je kopija prethodnog, postavimo tamo gde mu je mjesto – rekao je Živković.



Podsjećamo da su pripadnici Žandarmerije u subotu, 4. jula ove godine, uklonili spomenik iz sela Lučane kod Bujanovca podignut 2013. godine u znak sjećanja na 20 policajaca poginulih u borbama sa ekstremistima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) od 1999. do 2001. godine. Kako je kretanje ove grupe praćeno, na izlasku iz Vranja sačekala ih je grupa od oko 20 policajaca i bez mnogo buke, svađe ili prepirki, na plus 40 stepeni, osujetila njihovu akciju.



U policiji je rečeno da niko od pripadnika četničkog pokreta nije priveden jer "za to nije bilo osnova". Bratislav Živković je bio komandant Dobrovoljačkog četničkog odreda "Jovan Šejić" u Donjecku, na ukrajinskom ratištu. Prije mjesec dana spriječen je njegov pokušaj da sa svojom grupom, poslije masakra albanskih ekstremista u Kumanovu, uđe u grad. Njegovo i ime grupe koju predvodi dovode se takođe u kontekst incidenata oktobra prošle godine u Novom Pazaru.