Uzroci i posljedice?

Na ratištima Sirije i Iraka najviše ratuje boraca sa Kosova, pokazao je Izvještaj autora Shpenda Kursanija iz Prištine, koji je predstavljen u Beogradu.

Zanemarene grupe društva su u najvećem riziku da postanu plen terorista, odnosno Islamske države a na njihovu masovnost utiču različiti faktori, navodi se, između ostalog, u izveštaju "Učešće dobrovoljaca sa Kosova na ratištima u Siriji i Iraku - uzroci i posljedice".

Zašto baš najviše sa Kosova, odgovor autor nalazi u društvenim okolnostima.

"Najpre su to spoljni uticaji, odnosno ideologija koja privlači pre svih mlade ljude i one koji su novi u religiji, ali i siromašan obrazovni sistem na Kosovu i nespremnost sekularnih porodica da prihvate religioznost svojih članova", naveo je Kursani.

Takođe, na Kosovu, kao i drugde u svetu većina je regrutovana posredstvom interneta, gdje su i podvrgnuti ispiranju mozga, naveo je autor.

Kosovo, pa Bosna

Najviše boraca koji dobrovoljno odlaze u Irak i Siriju u odnosu na broj stanovnika su sa Kosova (125 na milion stanovnika), zatim iz Bosne i Hercegovine (85), Belgije (42), Albanije (30) i Danske (27) dok je u apsolutnim ciframa najveći broj otišao iz Rusije (1.500) i Francuske (1.200).