Državni teror na jugu Srbije

Zećir Simani (78) iz sela Tupale u opštini Medveđa izvršio je samoubistvo nakon što mu je samovoljom lokalne policije nezakonito oduzeto srpsko državljanstvo, a time i pravo na penziju koju je stekao u Srbiji!

Svojim očajničkim činom Zimani je iznova skrenuo pažnju na problem izbrisanih građana Medveđe albanske nacionalnosti kojima su oduzeta prebivališta i državljanstva nakon što su ih Miloševićeve snage bezbjednosti protjerale sa tog područja u ljeto 1999. godine, piše E-novine.
Iako je cijelog svog života bio nastanjen na teritoriji Srbije gdje je stekao i pravo na penziju, Simaniju su prebivalište i državljanstvo oduzeti tokom njegovog nedavnog kratkotrajnog bolničkog liječenja u Prištini gdje su mu nastanjeni i sinovi koji su iz Medveđe takođe izbjegli zbog terora Miloševićevih snaga bezbjednosti po okončanju rata 1999. godine i povlačenja vojno-policijskih snaga sa Kosova.
Pod terorom snaga koje su bile stacionirane u albanskim selima u okolini Medveđe, svoje domove trajno je napustilo nekoliko stotina ljudi (neke procjene govore o broju od preko hiljadu građana) kojima su lokalni policijski organi oduzeli prebivališta, a time i pravo na državljanstvo Republike Srbije. 
Iako je čak i pod pritiskom Miloševićevog bezbjednosnog aparata ostao u svom domu, Simani je, zbog zdravstvenih razloga, tek nedavno na kratko napustio svoje selo što je lokalnim moćnicima zaduženim za dovršavanje operacije etničkog čišćenja južne Srbije, poslužilo kao povod da i njemu oduzmu državljanstvo, baš kao što su nekolio godina ranije to isto učinili i ostalim članovima njegove porodice. 
S obzirom da je oduzimanje državljanstva za sobom povlačilo i suspenziju prava na penziju ostvarenu u Srbiji, Simani je jedinu alternativu pronašao tako što je sebe lišio života. Uprkos činjenici da je čitav svoj život proveo kao državljanin i stanovnik Srbije, on je na kraju svoj život okončao kao apatrid!
Zanimljivo je da, za razliku od stanovnika južne Srbije, Albanci sa Kosova nemaju problem prilikom sticanja fiktivnog državljanstva Srbije radi lakšeg putovanja u zemlje Evropske unije. Tako je u lokalnoj filijali MUP-a u Medveđi zabilježeno na stotine slučajeva u kojima su Albanci sa Kosova, uz novčanu nadoknadu, bez problema dobili srpske papire koji su redovno uskraćivani njihovim izbjeglim sunarodnicima iz Medveđe.
Na probleme na stotine nezakonito izbrisanih građana albanske nacionalnosti na području opštine Medveđa tamošnji stanovnici su više puta ukazivali lokalnim vlastima, u kojoj participira partija Rize Halimija, kao i zaštitiniku građana Saši Jankoviću koji tim povodom do sada nisu reagovali. 
Zbog eskalacije problema koji je rezultirao čak i smrtnim ishodom u slučaju Zećira Simanija, građani Medveđe albanske nacionalnosti najavili su da će se tim povodom obratiti OEBS-u i ostalim međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih i manjinskih prava. 
Pored rješavanja problema izbrisanih građana, od domaćih i međunarodnih institucija zahtjevaće se i rješavanje problema bezočne pljačke napuštenih privatnih imanja i šuma koja se, sa blagoslovom i uz otvoreno učešće lokalnih organa vlasti, na ovom području sprovodi već punih 15 godina.