Sporazum potpisan u Budvi

Kosovo i Albanija su ostale van sporazuma kojeg su četiri zemlje Balkana - Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora - potpisale o smanjenju tarifa roaminga za mobilne telefone.

U prve tri zemlje, Makedonija, Srbija i Bosna i Hercegovina, od sutra će razgovarati sa novim cijenama roaminga, a Crna gora je provedbu sporazuma odgodila, jer prema nedavnim informacijama, za implementaciju se očekuju nova rješenja za oeratora od strane Regulatornog tijela, prenosi Koha Ditore.

Prema sporazumu, od utorka za minut poziv će se plaćati 0,28761 centi, dok  će za dobijene pozive cijena iznopsiti 0,8 centi. SMS se naplaćuje 9 centi, dok megabajt interneta će koštati 0, 70 centi. Ove cijene su bez PDV-a, a iste će se smanjiti od juna sljedeće godine.

Sporazum o nižim cijenama razgovora u roamingu je potpisan od strane četiri države u septembru prošle godine u Budvi, u Crnoj Gori. Ne znaju se razlozi zašto su Kosovo i Albanija su ostale van sporazuma, ali je rečeno da je sporazum otvoren i za ostale zemlje regiona.