Beograd demantuje navode pisanja portala

Nije bilo nikakvog dogovora između predsjednika srpske vlade Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe, tokom posljednje runde pregovora u Briselu, prenio je Tanjug citirajući izvor iz Vlade Srbije.

Izvor iz Vlade Srbije je reagovao na najnovije napise iz lista "Koha Ditore" da su su strane tokom najnovije runde razgovora u Briselu "sto odsto uspele da se dogovore o svim pitanjima" – Asocijaciji/Zajednici srpskih opština, o telekomunikacijama, o energetici i o uređenju mosta na Ibru, a da će u naredni ponedeljak, kada se dvojica premijera budu ponovo sastala, te sporazume i potpisati. Koha je navela i da su svi sporazumi povoljni za Kosovo, ali bez iznošenja detalja.

Odgovarajući na pisanje prištinskog portala "Koha net", izvor iz vlade navodi da nije došlo do dogovora između srpske i albanske strane, pogotovo što nije bilo susreta između Vučića i Mustafe u četiri oka.

"Sve vrijeme su bili prisutni članovi obje delegacije, razgovori su bili naporni, teški, dogovor nije postignut", kaže Tanjugu izvor iz Vlade Srbije.

Prištinski portal Koha.net pozivajući se na izvore bliske sastanku u Briselu piše da su se Mustafa i Vučić saglasili o svim pitanjima.

Posle razgovora u Briselu ovog ponedeljka, dvojica premijera su zvanično izjavila da nije postignut dogovor ni o jednom od pitanja o kojima se razgovaralo punih osam sati, ali da su se stavovi o njima približili.

Priština očekivala više od pregovora

Za razliku od portala "Koha", u prilogu televizije N1 iz Prištine o tome kako se na Kosovu gleda na rezultat razgovora iz Brisela, neki od sagovornika ove televizije smatraju da su razgovori bili neuspješni i da teku sporo, te da su očekivanja od sastanka kosovskog i srpskog premijera bila znatno veća od onoga što se moglo čuti na kraju sastanka u Briselu.

Priština u pregovorima gleda svoje interese, ali se i oni u najkraćem mogu svesti na evrointegracije.

Naslovi prištinskih novina su uglavnom usmereni na tok sastanka u Briselu. Pojedini pišu da je i ova runda dijaloga završena bez konkretnih dogovora u četiri pregovaračke teme - o telekomunikacijama, energiji, uklanjanju barikade na mostu Ibar i Zajednici srpskih opština.

Fisnik Korenica iz Grupe za politička i pravna istraživanja smatra da je sastanak -- iako neuspješan -- dobar korak u suočavanju stavova obje strane.

On kaže da se Srbija drži politike da, dok ne bude bio postignut dogovor oko Zajednice srpskih opština, neće biti progresa ni u drugim oblastima.

"Ono što smo mogli vidjeti je bilo više jedno suočavanje strana u vezi sa njihovim stavovima i eventualno rješenje koje kancelarija Mogerinijeve treba da nađe. To nije bio stvarni pokušaj da se preostala pitanja između Kosova i Srbije riješe", navodi on.

"Vjerujem da bi sastanak -- iako neuspješan -- mogao biti dobar korak ka tome da se vidi gdje stoje dvije strane, kako bi se omogućilo kancelariji Federice Mogherini da zauzme stav o tome kako da se dalje nastavi dialog, i kako bi bila postavljena granica o tome gdje počinje i gdje se završava minimalni konsensus koje obje strane treba da podnesu“, ocjenjuje Korenica.

U prištinskom nevladinom pokretu "Fol", izvještava N1 iz Prištine, kažu da je tempo ovih pregovora spor, što podstiče sumnju oko mogućnosti postizanja konačnih dogovora.

"Iz ugla Evropske unije ovaj sastanak je bio uspješan. Sa kosovske strane, ovaj sastanak možda nije bio neuspješan. Ipak to su spori pregovori i uspjeh može biti doveden u sumnju upravo zbog te sporosti. Znači što više traju pregovori, to više pada entuzijazam da stvari idu u pravom pravcu u odnosu na evropske integracije i normalizaciju odnosa sa Srbijom," kaže Petrit Zogaj iz te NVO.

N1 takođe navodi da se "za sada, pregovorima u Briselu mogu radovati samo oni koji privatnim vozilima putuju preko granice", jer je postignut dogovor o obostranom priznanju polisa o auto-odgovornosti, i za mjesec dana oni više neće morati da plaćaju skupa osiguranja ako budu putovali sa Kosova u Srbiju, ili obratno.

(telegraf.rs / kossev.info , info-ks.net)