Detaljan pretres kuća se nastavlja

Pripadnici specijalnih snaga za borbu protiv droge RENEA i specijalnih policijskih snaga, nastavili su jutros rano akciju protiv švercera i uzgajivača droge u selu Lazaratu, nadomak Đirokastra. Albanska policija je sinoć prekinula akciju oko ponoći zbog potpunog mraka. Svi prilazi selu su pod potpunom kontrolom policije.

Jake snage na terenu uz blindirana vozila su započele pretres od kuće do kuće u potrazi za oružjem i osobama koje su učeštvovale u jučerašnjoj razmeni vatre, a posebno za ubicom pripadnika policije Ibrahima Bashe.
 
Detaljan pretres kuća se nastavlja sa pojačanim oprezom.
 
Policija traži da se osumničeni predaju i najavljuju da će u slučaju oružane reakcije biti uništeni.
 
Ovo upozorenje je imalo efekta jer je jedan deo traženih već uhapšen ili su se samo predali na kontrolnim punktovima koji su postavljeni oko sela.  
 
Noć je protekla mirno, a policija je uhapsila 12 osumnjičenih za umiješanost u pucnjavu.
 
Policija je objavila spisak 21 osumnjičenog za okršaj sa policijom. Petnaest među njima je starosti od 17 do 22 godine.
 
Naoružana grupa je u sredu ujutru u selu Lazarat pucala na policiju, kada je jedan pripadnik policije poginuo, a dvojica ranjena.
 
Albanski premijer Edi Rama odao je poštu poginulom Ibrahimu Bashi, bivšem oficiru vojske koji je služio u misiji NATO u Avganistanu, prenela je agencija AFP.
 
"Vjerujem da svi Albanci koji poštuju integritet i hrabrost policije danas žale", rekao je Rama.
 
U međuvremenu, delegacija EU i američka ambasada u Tirani su takođe osudile Bashinu smrt, navodi AFP.
 
Albanska policija uputila je sinoć više od 400 pripadnika specijalnih snaga RENEA i lokalne policije u selo Lazarat u okviru hvatanja osumnjičenih za pucnjavu na specijalne snage.
 
U saopštenju državne policije se navodi da je identifikovan 21 osumnjičeni za ranije danas oružani napad na policijske snage, javila je albanska agencija ATA.

Policija je u saopštenju apelovala da se osumničeni predaju, kao i na građane i lokalnu vlast da sarađuju sa policijskim snagama.

Naoružana grupa je rano jutros u selu Lazarat pucala na policiju, kada je jedan pripadnik specijalnih snaga poginuo, a dvojica ranjena.

Albansko selo Lazarat, nadomak Đirokastre, poznato je kao albanska "fabrika za proizvodnju marihuane".