Prepolovljene cijene osiguranja

Sporazum Beograda i Prištine u utorak u Briselu, između dvojice premijera, Ise Mustafe i Aleksandra Vučića omogućiiće građanima Kosova da nakon sedam godina uđu na teritoriju Srbije sa registracijama Republike Kosova (RKS).

Sporazum koji se očekuje da stupi na snagu avgusta ove godine, predviđa godišnje osiguranja u iznosu od 40 eura za građane Kosova, a građani Srbije će na Kosovo ulaziti samo sa Zelenim kartonom, prenosi list "Zëri".

Sporazum Beograda i Prištine o smanjenju cijene osiguranja za motorna vozila obradovala je mnoge na Kosovu, a ponajviše one ljude koji su godišnje izdvajali više stotina eura za plaćanje dvostruke registracije za jedno vozilo. Dosadašnje mjesečne cijene osiguranja od 100 eura biće prepolovljene, a polisa će važiti godinu dana.

Najviše je pogađalo one ljude koji žive u pograničnom području, ali i Srbe na Kosovu koji već godinama na put u Srbiju kreću automobilom sa dva para tablica, kosovskim i srpskim.

"Svake godine imamo dvije registracije i to nas košta 600 eura. Za naš tako siromašan budžet kakav je trenutno ovdje na Kosovu, pogotovu za nas Srbe koji smo ostali zaista je neizdrživ", rekao je Saša Janićijević iz Gračanice za RTS.

Na Merdaru skida jedne a stavlja druge tablice. Isto čini i kada se vraća na Kosovo. Oni koji za vozilo imaju samo jedan par tablica, plaćaju nedjeljno ili mjesečno osiguranje.

"Sto eura – sedam dana, kamion i prikolica i mislim da je dosta. Ako bude sreće da bude dosta manje. Jer desi se neka tura i onda 100 eura bacimo, damo osiguranju. Trenutno nema posla, a inače je slabo sa poslom", kaže prevoznik Nedžat Murković.

Najskuplje su polise osiguranja za autobuse.

"Uzimamo osiguranje za pet autobusa, za jedan autobus je 240 eura, tako da godišnje dajemo više od 10.000 eura. Dok se sporazum ne sprovede u djelo nekako sam skeptik prema tome jer su više puta obećavali pa ništa nisu uradili", kaže prevoznik Bogoljub Marinković, koji vozi na relaciji Gračanica – Beograd.

Na punktu Merdare službenici osguravajućih kompanija i policije nisu upućeni u detalje potpisanog sporazuma. Kažu da su spremni da ga implementiraju čim dobiju potrebne instrukcije, a one se očekuju u narednih mjesec dana – koliki je rok za implementaciju potpisanog sporazuma.

Odluku o smanjenju cijena osguranja pozdravljaju svi, ali ih zanima kolika će cijena biti ako vozilom sa kosovskim tablicama idu ka Srbiji.

"Za putnička vozila zeleni karton će koštati od 40 do 45, za autobuse to će biti 300 eura, a za kamione preko 100 eura. Ovo su godišnje tarife, tj. na godišnjem nivou. Osiguravajuće kompanije Kosova će uplatiti milion i po eura jednoj austrijskoj banci, koja će garantovati naplate moguće štete", kaže Rrahim Pacolli, predsjednik Kosovskog biroa osiguranja.

Za vozila sa srpskim tablicama na Kosovu će biti dovoljan postojeći zeleni karton. Za štetu koju načine vozila sa srpskim tablicama garant je Evropski biro osiguravajućih društava.