Više od 400 pripadnika specijalnih snaga

Jedan policajac poginuo, a do sada je uhapšeno 11 članova grupe, od kojih se četvero predalo.

Svi prilazi selu su pod potpunom kontrolom policije, javlja agencija Tanjug.
Policija je do sada uhapsila 11 članova grupe, od kojih se četvero predalo. Potjernica je raspisana za 21 osobom, navode mediji.
Naoružana grupa je u srijedu ujutru u selu Lazarat pucala na policiju, kada je jedan pripadnik snaga sigurnosti poginuo, a dvojica ranjena.
Albanski premijer Edi Rama odao je počast poginulom Ibrahimu Bashi, bivšem oficiru vojske koji je služio u misiji NATO-a u Afganistanu, prenijela je agencija AFP.
"Vjerujem da svi Albanci koji poštuju integritet i hrabrost policije danas žale“, rekao je Rama u srijedu.

Osude smrti policajca

U međuvremenu, delegacija EU-a i američka ambasada u Tirani su, također, osudile Bashinu smrt, navodi AFP.
Albanska policija je u srijedu navečer u selo Lazarat uputila više od 400 pripadnika specijalnih snaga RENEA i lokalne policije u okviru hvatanja osumnjičenih za pucnjavu na policajce.
Selo Lazarat, nadomak Gjirokastre, poznato je kao „fabrika za proizvodnju marihuane“.
Specijalne jedinice RENEA su u srijedu popodne krenule u napad na selo Lazarat koje su opkolile i drže ga pod opsadom, prenosi Top Channel.

Boravak u Siriji

Isti izvor navodi, pozivajući se na nezvanična saznanja, da se sumnja kako je jedna od osoba sa potjernice bila u Siriji i da se prije nekoliko dana vratila u Lazarat.
Ministar unutrašnjih poslova Albanije Saimir Tahiri rekao je za Top Channel da je operacija izvedena u koordinaciji sa Tužilaštvom za teška krivična djela, da je vrlo transparentna i u skladu sa zakonom.
Policija je u saopćenju apelirala da se osumnjičeni predaju te da građani i lokalna vlast sarađuju s policijskim snagama.