Oštre optužbe na račun Kosova

Njemačka poslanica turskog porijekla partije krajnje ljevice, Sevim Dağdelen, izrekla je oštre optužbe protiv Kosova i UÇK-a na sjednici njemačkog Bundestaga na kojoj se raspravljalo o produženju za još jednu godinu mandata njemačkih vojnika u KFOR-u, prenosi Rrokum.Tv.

Ona je bila protiv slanja njemačkih trupa u inostranstvu, pozivajući parlament da Njemačku vrati na neutralnu i mirnu politiku.

TV Rrokum saznaje da je između ostalog, Sevim Dağdelen rekla da njemački Bundeswehr je već 16 godina na Kosovu, i prema njenim riječima, nije postigao ciljeve koje je imao.

Poslanica turskog porijekla je snažno napala UÇK i njene bivše čelnike, koji sada vode vladu Kosova, i koji, prema njenim riječima, imaju veze sa nedavnim "terorističkim" napadima u Makedoniji i susjednim zemljama.

Dalje, njemačka poslanica je zatim upitala kako je moguće da ispred očiju njemačkih vojnika i drugih trupa NATO-a, Kosovo postane region iz kojeg izlazi najveći  broj islamskih ekstremista za ISIS u Iraku i Siriji.

Njen govor, isprekidan aplauzom poslanika lijevice u Bundestagu, ali i prigovorima jednog poslanika, nastavljen je izjavama da je Kosovo postalo leglo siromaštva u Evropi.

Ljudi dolje, rekla je poslanica turskog porijekla, osvrćući se na Kosovo, duboko se protive koruptivnom sistemu.

Ali Sevim Dağdelen je otišla i korak dalje.

Među prigovorima jednog poslanika SPD-a, ona je citirala izjavu, koju je dao bivši njemački kancelar Gerhard Schröder, jednom poslanik SPD-a, da je bombardovanje Jugoslavije bilo nezakonito sa stanovišta međunarodnog prava.

Na njenoj službenoj web stranici, objavljen je potpun govor poslanice ekstremne lijevice turskog porijekla, Sevim Dağdelen.

Ona je član ljevičarske partije "Die Linke", koja ima 64 mjesta u njemačkom Bundestagu, od 631 poslanika.