U intevjuu za RSE

Ključ za rješavanje slučaja ubistva braće Bytyqi je u rukama vlasti i premijera Srbije Aleksandra Vučića, ako žele, ovaj zločin mogu da rasvjetle. U razgovoru za RSE to uvjerava Fatos Bytyqi, brat trojice Bytyqija, američkih državljana, koje su pripadnici srpske policije ubili 1999. godine. On ne vjeruje da poslije 16 godina tapkanja u mjestu najava formiranja komisije koja bi se bavila utvrđivanjem istine o ovom slučaju, a na čijem bi čelu bio novinar Veran Matić, može biti od posebne koristi.

Ova ubistva biće jedna od važnijih tema Vučićevih razgovora u SAD. Za smrt Ilija, Agrona i Mehmeta Bytyqija, inače rođenih u Čikagu, u Srbiji niko nije odgovarao. Tragedija trojice američkih državljanina albanskog porijekla predstavlja jednu od prepreka u odnosima Srbije i SAD, a nedavno je u Kongresu SAD inicirana i nova rezolucija koja treba da naglasi da je ostvarivanje pravde u slučaju Bytyqi glavni faktor poboljšanja odnosa između dvije zemlje.

"Dobio sam mail od Verana Matića što me je šokiralo. To neće imati rezultate. Ne može on da dobije dokumente iz Državne bezbjednosti ili drugih državnih organa", rekao je Fatos Bytyqi za RSE.

RSE: Mislite da ideja o formiranju komisije neće, praktično, biti ništa?
 
Bytyqi:
Neće biti rezultata. Ovo je bio nekakav politički potez Aleksandra Vučića. On sad dolazi u Vašington i donosi nekakav, što bi se na engleskom reklo – excuse (izvinjenje). Da kaže 'evo, počela je da radi komisija'. Pošto od onoga što je on obećavao ništa nije uradio. Dovoljno vremena su imali da završe ovaj posao. Do sada su spavali.

RSE: Ko koči, po vašem mišljenju, utvrđivanje odgovornosti onih koji su ubili vašu braću?
 
Bytyqi: Ključ je Goran Radosavljević Guri. Ja sam dao dokumente i bivšim vlastima. Ivici Dačiću sam dao dokumente u kojima se vidi da Guri daje naredbu da se moja braća likvidiraju u Petrovom Selu. Kad sam im to dao, oni su se ukočili. Vlasti u Srbiji znaju ko su ubice moje braće. Imaju dovoljno argumenata, ima dovoljno i svjedoka koji hoće da svjedoče o ovom slučaju, ali ti ljudi dobijaju prijetnje od Gorana Radosavljevića Gurija. To zna i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije. Oni imaju cijelu historiju o slučaju braće Bytyqi i mogu da kažu gdje je problem.

RSE: Vjerujete li da posjeta premijera Vučića Vašingtonu u tom smislu može nešto da promjeni?
 
Bytyqi: Ako Vučić hoće da da zeleno svijetlo, pošto on sad ima u rukama i Bezbjednosno informativnu agenciju i cijelu Srbiju, da se tako izrazim, ovaj slučaj će biti završen. Ne bismo ulazili u politiku, pa ajde sad kao da formiramo komisiju. On je ušao u političku igru, kako bi u Vašingtonu rekao, ajde nešto smo počeli da radimo.