Dozvola makedonskog tužilaštva

Makedonske vlasti predaće Prištini tijela devetorice kosovskih Albanaca poginulih u sukobima sa policijom u Kumanovu, među kojima i tijela vođa grupe, Mirsada Ndrecaja i Bega Rizaja.

Tijela devetorice pripadnika "kumanovske grupe" danas će biti predata porodicama na Kosovu, piše makedonska web stranica "Zhurnall".

Kako se navodi, makedonsko tužilaštvo dozvolilo je da se tijela prebace u Prištinu, pošto je završena obdukcija, ali njeni rezultati nisu objavljeni.

Prema makedonskom tužilaštvu, biće predata tijela Xhafera Zimeraja, Bega Ruizaja, Mirsada Ndrecaja, Valona Kabashija, Turgaja Gashija, Samida Kastriotija, Hysena Rushitija, Fatluma Vishesele i Arbena Rexhaja.

Kosovski mediji tvrde da su Albanci koje je makedonska policija zarobila u operacijama u Kumanovu, mučeni i maltretirani u pritvoru, što je potvrdio i makedonski ombudsman Ixhet Memeti.

Makedonska policija nije komentarisala te navode.

'Mučeni u pritvoru'

Članovi porodica pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, u srijedu su održali protestni skup ispred zgrade Vlade Kosova.

Zahtijevali su  da se što prije preduzmu konkretne mjere kako bi se zaštitili građani Kosova koji su prije 10 dana uhapšeni tokom oružanog sukoba u Kumanovu.

“Nad članovima porodica, nad našim prijateljima i saborcima vrši se teror zbog nedostatka informacija, spekulacija i propagande o sudbini boraca za slobodu. Mi hoćemo da znamo gdje su oni. Protestujemo protiv naših institucija koje više od sedam dana ostaju indiferentne kada je riječ o sudbini njenih građana“, kazao je predstavnik porodica uhapšenih i ubijenih osoba, Taulant Gashi.     

Sestra uhapšene osobe, Selvije Shehu je kazala da demonstranti traže da se što prije oslobode uhapšeni i vrate tijela ubijenih.

“Mi više ne možemo podnositi ovaj psihički  pritisak. Barem da nam vrate njihova tijela. Od Kosovske vlade zahtijevamo da traže da se što prije vrate tijela ubijenih, oslobode uhapšeni i da se zna šta se desilo sa onim osobama koje su nestale. Ako su ih ubili, trebamo znati šta su uradili sa njihovim tijelima“, istakla je ona.

EU: Djelo kriminalnih grupa

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini jučer je izrazila duboko žaljenje zbog skorašnjih oružanih sukoba i poginulih u Kumanovu koji se, kako je rekla, ne mogu promatrati kao etnički sukobi, već kao djelo kriminalnih grupa.

U sukobu je  poginulo osam policajaca, a 37 je ranjeno.

Poginulo je i 10 pripadnika oružane grupe, dok je 30  uhapšeno i pritvoreno, po osnovu sumnje za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije