Nakon Grčke

Albanija, nakon Grčke, druga država koja je stavila veto na pridruženje Makedonije NATO savezu.

Albanija je, nakon Grčke, druga država iz regije koja je odlučila staviti veto na zahtjev Skoplja da Makedonija postane članica Sjevernoatlantske alijanse (NATO), prenose makedonski i albanski mediji.
Ovo je danas najavio premijer Albanije Edi Rama u Tirani, gdje je prvi put govorio o "osveti" albanskih vlasti prema susjednoj Makedoniji, kazavši kako njegova država ne namjerava pristati na pridruženje Makedonije NATO-u ukoliko Ohridski sporazum u potpunosti ne bude proveden.
Tokom govora na sastanku regionalnih ministara u borbi protiv terorizma, na kojem je učestvovalo nekoliko ministara vanjskih poslova evropskih država, Rama se zadržao na nedavnim dešavanjima u Kumanovu i govorio o aspiracijama Skoplja da postane dio Alijanse.
"Nažalost, u Kumanovu su riječi terorizam i albanski korištene zajedno u nastojanju da se ova etnička grupa označi kao teroristička. To je neprihvatljivo, ne samo za nas već i za Vladu Makedonije. U toj državi mora biti jasno da Albanci ostaju bitan igrač za postojanje države", kazao je Rama.

Miješanje termina

"Ništa nam se opasnije ne može desiti u borbi protiv terorizma od korištenja termina teroristički u rješavanju drugih problema. Miješanje ovih termina za nas je neprihvatljivo, kao i teror koji su doživjeli nevini stanovnici Kumanova. Svi želimo stabilnu Makedoniju, a ne nenaseljivu. Želimo Makedoniju kao dio NATO-a, ali ne kao državu pod vojnom vladavinom. Makedonija ne može postati dio NATO-a bez ispunjavanja Ohridskog sporazuma."
Pitanje imena države Makedonije, koja se u zvaničnim kanalima navodi kao Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, do sada je sprečavalo Skoplje da postane dio NATO-a.
Albanija je dio Alijanse od 2009. i ima prava veta, kao i svaka druga članica najveće vojne organizacije na svijetu.