Protesti u glavnom gradu Makedonije

Okončani su protesti koje je u Skoplju jučer organizovala opoziciona partija SDSM na čelu sa Zoranom Zaevom. Na demonstracijama se okupilo više od 20.000 građana Makedonije tražilo je ostavku Vlade i aktuelnog premijera Nikole Gruevskog.

Govoreći o današnjem protestu opozicije, Gruevski je za makedonske medije rekao da je Zaev već jednom pokušao nasiljem da preuzme vlast, 5. maja kada je žestoko napadnuta policija.

"Trebamo se zaustaviti i stati na kraj kriminalu. Njihovo je mjesto u zatvoru, a ne u vladi", vikali su demonstranti.

Na pozornici su se izmjenjivali govornici. Svi su ponavljali da je došlo vrijeme za promjene. "Zbogom Nikola"- uzvikivalo je nekoliko desetaka hiljada ljudi.

"Ostavka", "Zbogom Nikola", "Svaki čovjek ima pravo na zdravu životnu sredinu", "Nema ti spasa od narodnog glasa", "1941. sam bio partizan, a 2015. demonstrant", samo su neke od parola s demonstracija.

Demonstracije su na sreću prošle mirno i pored velikih tenzija zbog optužbi za špijunažu. Makedonske i albanske zastave viorile su se zajedno, a već za sutra najavljen je nastavak protesta.

Podsjetimo, današnje demonstracije su se desile samo osam dana nakon nemira u Kumanovu koji su rezultirali pogibijom osam policajaca i najmanje 14 napadača koji su uglavnom došli sa Kosova.