Bez političke podrške

Grupa napadača došla je u Kumanovo s Kosova u namjeri da izazove strah i nestabilnost, ističe se u dokumentu.

Napad u Kumanovu počinila je jedna od "najopasnijih kriminalnih skupina s političkim ambicijama u regiji", ističe se u 'non-paperu' koji je u utorak objavila makedonska ambasada u Zagrebu i dodaje da je ta prijetnja uklonjena, a zemlja jedinstvena.
U posljednjih nekoliko godina članovi te grupe bili su upleteni u nekoliko napada, a protiv nekoliko njih izdani su međunarodni nalozi za hapšenje zbog ubistava i pljački, navodi se u dokumentu, prenosi agencija Hina.
Lideri grupe su kosovski državljani, članovi nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i osnivači paravojnih struktura koji, kako se naglašava, nisu uspjeli dobiti političku podršku.

Uklonjena prijetnja

Oni su napali i pograničnu stanicu makedonske policije na granici s Kosovom u Gosincima u aprilu.
Grupa je ušla u Makedoniju i smjestila se u Kumanovu s ciljem napada na državne institucije i strateške ciljeve u Makedoniji s namjerom stvaranja straha i nesigurnosti.
Napadi su trebali početi sredinom maja, navodi ambasada.
Makedonske vlasti naglašavaju da je sigurnosna prijetnja sada uklonjena, ali da je i dalje potrebna budnost. Ubijeno je 14 članova grupe, a 33 su u zatvoru. Istraga traje.
U 'non-paperu' se ističe da se ne radi o međuetničkom sukobu i da su politički čimbenici složni protiv ovakvih sigurnosnih prijetnji.
Naglašava se i kako je osam poginulih policajaca u akciji u Kumanovu različitih etničkih pripadnosti.