Sumnja u njegov dolazak bez dogovora

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je danas sumnju u to da će zamjenik premijera Kosova Hashim Thaçi "bez dogovora sa srpskom vladom" doći u Beograd, na skup koji jedna nevladina organizacija organizuje 24. aprila.

"Ne vjerujete valjda da će (Thaçi) stvarno da dođe bez dogovora sa srpskom vladom?" odvratio je Dačić novinarima koji su ga pitali za najavljeni Thaçijev dolazak na konferenciju "EU integracija Zapadnog Balkana: možemo bolje zajedno".

Dačić je rekao da taj skup ne organizuje Vlada, već civilni sektor. "Nisam ni planirao da učestvujem, tako da mislim da nema ni potrebe da dolazim", rekao je Dačić i dodao: "Nemamo nikakvih informacija o tome (konferenciji), saznali smo (za nju) iz medija".

Prema Dačićevim rečima, Thaçijev najavljeni dolazak je "jednostrana akcija" i "tako ozbiljna pitanja ne bi trebalo da budu predmet neozbiljnog pristupa".

"Ozbiljna tema, a neozbiljan pristup", izjavio je srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

Dačić je, prema pisanju srpskih medija, dodao da je upravo za skup koji organizuje nevladina organizacija "Ambasadori mira" saznao iz medija i da Vlada Srbije oko te organizacije nije konsultovana i da upravo zbog toga, prema njegovom mišljenju, na tom skupu ne treba da se pojavi, prenosi portal "Telegraf.rs".

"Mislim da nema potrebe da dolazi. Mi smo uradili dosta koraka u normalizaciji naših odnosa na način koji je bio međusobno dogovoren. Ovo nije međusobno dogovoreno, ovo je jednostrana organizacija određenih nevladinih krugova", rekao je šef diplomatije Srbije.

Dačić je napomenuo da se "tako ozbiljna pitanja ne mogu sprovoditi bez državnih organa".