I ovo se dešava

U normalnim uslovima dešavaju se i normalne stvari: supružnik se bori protiv protjerivanja supruge iz Švicarske. No, ovo se ne događa u slučaju jednog bračnog para iz Solothurna. 32-godišnji Kosovar, rođen i odrastao u Švicarskoj traži od državnih organa da njegovu suprugu deportuju odakle je i došla, na Kosovo.

Ona se uopšte nije integrisala, nimalo ne govori njemački, prekinula je kurs njemačkog tri mjeseca nakon upisivanja, nezaposlena je i dobija socijalnu pomoć od države, piše list "aargauerzeitung.ch". Sve ovo, prema supružniku su dovoljne stvari da ona bude deportovana...

Ali, međutim, stvari nisu tako jednostavne kao što se čine. Žena je optužila svog muža zbog upotrebe nasilja, ali to nije moglo biti dokazano i par sada praktično živi podijeljeno.

Vetoni* se oženio Luljetom* 2010. godine, kada ju je i doveo sa Kosova u Švicarskoj. Nakon dvije-tri godine veza je prekinuta. Zahtjev Vetona za deportacijom njegove supruge Luljete iz Švicarske ima jednostavan razlog, uglavnom financijske prirode. Jer, osim ako ona bude prisiljena da napusti zemlju, on jće biti oslobođen plaćanja alimentacije za nju i zajedničku kćerku koja će uskoro napuniti 3 godine.

Prema riječima Vetonovog advokata, odavno je njegova bivša supruga ispunila uslove da bude protjerana. On kaže da je uslovi pod kojima može steći pravo na prebivalište je da su potrebne tri godine zajedničkog života sa mužem pod istim krovom, a u njenom slučaju to se nije desilo jer je Luljeta sa svojim suprugom živjela samo 19 mjeseci, prenosi portal "albinfo.ch".

I, dodao je, da je ona iskoristila trik poznat za ovakve slučajeve, iskreniravši nasilje od strane supruga. Čak i ovo nije funkcionisalo. Sud je čak vetona proglasio nevinim i dao mu nakandu štete u iznosu od 3.600 franaka.

U ovim uslovima, prema riječima advokata, njegov klijent svojoj supruzi mjesečno na ime alinetacije plaća 3.421 franaka plus 700 franaka za kćerku.

Kako će dalje ići cijela procedura ostaje da se vidi jer žena ima pravo na žalbu i sem ovoga, u njenu zaštitu su se uključile i organizacije za zaštitu žena.