Autoput Niš-Priština-Tirana

Zvaničnik srpske vlade Dejan Trifunović zjavio je da će u toku ove sedmice biti gotovi prvi nacrti srpsko-albanskih projekata koji se odnose na gradnju autoputa Niš-Priština-Tirana.

"Definisani su projekti, u toku ove nedelje imaćemo prve nacrte projekata, zatim slijedi sastanak u Briselu, sastanak u Prištini i mislim da će tokom aprila dva premijera Srbije i Albanije ponuditi EU naše značajne infrastrukturne projekte u dijelu putne i železničke infrastrukture", rekao je on u Jutarnjem programu RTS-a.
On je rekao da je važno da Evropska unija blagonaklono gleda na takve projekte i da je svijesna da se ključne investicije dešavaju tamo gdje postoji infrastruktura.
"Interes Srbije je izlazak na albanske luke, prije svega na Drač i Valonu, jer je to dio šireg koncepta da pokušamo da "pokupimo" sav saobraćaj, kako putnički i teretni od grčkih luka preko albanskih do crnogorske luke Bar kako bismo trasirali taj glavni put za ključni projekat koji ove godine počinjemo da realizujemo, a to je pruga Beograd-Budimpešta", rekao je on.
Glavni kolosek kojim će, kako je naveo, putnici i roba ići ka srednjoj Evropi jeste projekat Beograd - Budimpešta.