Jedna porodica evakuirana

U zemljotresu magnitude 4,6 koji je sinoć registriran u selu Mrčići kod Kosjerića evakuirana je i jedna porodica.

U zemljotresu koji je sinoć registriran u selu Mrčići kod Kosjerića u Srbiji oštećeno je više od 100 kuća, dok je jedna porodica evakuirana, rekli su zvaničnici.
“Uglavnom se radi o starijim kućama na kojima su srušeni dimnjaci, pali crepovi i pojavile se pukotine u zidovima. U Kosjeriću ima manjih oštećenja na Domu kulture i zgradi opštine”, izjavio je Tanjugu predsjednik opštine Milijan Stojanić.
Porodica Dragomana Rakića sa dvoje male djece iz sela Rosići evakuirana je zbog većih oštećenja na kući. Šteta se procjenjuje, a stručne ekipe su na terenu, rekao je Stojanić.
Zemljotres, magnitude 4,6 jedinica po Richteru, koji je potrajao tridesetak sekundi osjetio se u nedjelju navečer u većem dijelu Srbije, a epicentar je bio u zapadnom dijelu zemlje, na području općine Kosijerić na dubini od oko pet kilometara, potvrdio je Republički seizmološki zavod Srbije.

Više zemljotresa

Potres se najviše osjetio u zapadnom dijelu Srbije, a osjetili su ga i pojedini Beograđani, Novosađani, mještani Lazarevca, Vrnjačke Banje, Šapca te još nekoliko gradova.
Nekoliko sati nakon toga, na istom području registriran je novi zemljotres magnitude 2,5 jedinica Richterove skale
Također, između Kosjerića i Valjeva potres slabijeg intenzitete (2,7 jedinica Richtera) zabilježen je i  prije tri dana.