Govor mržnje

U Novom Sadu u utorak su se pojavili grafiti mržnje kojima se poziva na smrt muslimana, potvrđeno je iz Vojvođanskog muftijstva Islamske zajednice Srbije (IZS).

U ulici Somborski bulevar broj 117 na zidu je ćiriličnim pismom ispisano “Smrt muslimanima” i precrtan polumjesec sa zvjezdom. Radnici Gradskog zelenila fotografisali su grafit, prekrečili ga i slike proslijedili predstavnicima Islamske zajednice (IZ).

Islamska zajednica Srbije (IZS), Muftijstvo vojvođansko, izrazilo je zabrinutost i najoštrije osudilo pisanje ovakvih poruka, ističući da se ovim poziva na linč pripadnika ove vjerske zajednice.

Glavni imam vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić rekao je za Anadolu Agency da se napadi na muslimanske vjernike i njihove objekte u ovom gradu ne dešavaju prvi put.

Izrazivši očekivanje da će policija ovoga puta pronaći počinioce i privesti ih pravdi, on je naveo da mu nije poznato da je zbog ranijih napada neko kažnjen.

“Mišljenja smo da je ovaj postupak individualni čin i zasigurno neće poremetiti tople odnose koje pripadnici islamske vjeroispovesti održavaju sa svojim sugrađanima. Uvjerenja sam da će većina građana Srbije osuditi ove poruke, upućene muslimanima, jer nedvosmisleno predstavljaju pokušaj narušavanja međuljudskih odnosa između različitih vjerskih grupa”, istakao je Ziljkić.

Podsjetivši da je Grad Novi Sad poznat po multietičnosti i da IZ godinama unazad njeguje lijepe odnose sa Gradskom upravom i drugim crkvama i vjerskim zajednicama on je pozvao pravoslavnu crkvu i sve vjerske zajednice da javno osude ovaj nemili događaj.

“Ovakvi postupci neće poremetiti naše aktivnosti, rad i suživot sa pripadnicima drugih vjerskih zajednica”, poručio je Ziljkić.

Novosadska policija se za sada nije oglasila povodom ovog događaja.

Zbog učestalog ispisivanja i postojana velikog broja grafita Gradska uprava Novog Sada je nedavno, u okviru JKP Gradsko zelenilo,  formirala “antigrafitnu jedinicu”.

Antigrafitna jedinca je u posljednjih mjesec dana izbrojala više od 1.000 grafita u širem centru Novog Sada. Najveći broj uočenih i fotografisanih grafita odnosi se na govor mržnje, a najugroženiji je uži centar grada, dok stanje nije bolje ni u ostalim gradskim kvartovima.