Iseljavanje ne prestaje

Britanska agencija Reuters danas javlja da Evropska unija bilježi nagli porast broja kosovskih građana koji nelegalnim putem ulaze u zemlje ovog bloka, a najviše u Mađarsku, gdje je u januaru ove godine čak 10.000 njih podnijelo zahtjev za azil, u poređenju sa 6.000 koliko ih je u toj zemlji tražilo azil tokom čitave 2013. godine.

To je uslijedilo nakon što su ublaženi putni propisi kojima se građanima Kosova omogućuje da dođu do granica EU preko Srbije, u trenutku kada se na Kosovu usred političkog meteža održavaju ulični protesti, uslijed siromaštva, visoke nezaposlenost i korupcije koja slabi ekonomiju, navodi britanska agencija.

Visoki komesarijat UN za izbjeglice je saopštio da je na stotine kosovskih građana ušlo u Mađarsku i podnijelo zahtjev za azil u prvih osam mjeseci prošle godine, a taj broj je naglo porastao na 21.000 od septembra do decembra.

"Obišli smo nekoliko prijemnih centara u protekle dvije nedjelje i većina kosovskih građana sa kojima smo razgovarali kažu da su došli zbog krajnjeg siromaštva i potpunog odsustva perspektive", rekao je Erno Simon, portparol agencije UN za izbjeglice u Budimpešti.

Reuters navodi da oko 700.000 do 800.000 kosovskih građana već žive i rade u zapadnoj Evropi, uglavnom u Švicarskoj i Njemačkoj.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Skender Hyseni rekao je da bi vlada bila na gubitku kada bi zaustavila emigrantski talas, kako prenosi Reuters.

"Mogli bismo da zaustavimo taj proces tako što bismo jednostavno blokirali puteve na graničnim prelazima, ali bi vlada onda bila optužena za kršenje fundamentalnog ljudskog prava", rekao je Hyseni, zaključuje britanska agencija.