Prema podacima Civilne zaštite Kantona Sarajevo, novi talas poplava prouzrokovan kišom koja je padala nekoliko dana, ugrozio je više od 150 domaćinstava, a voda je u potpunosti prodrla u oko 42 objekta. Nekoliko porodica je uspješno evakuisano iz ilidžanskih naselja, dok su neki mještani odbili evakuaciju...

Nakon obilnih padavina i topljenja snijega koji su juče prouzrokovali nove poplave u ilidžanskim naseljima, stanje u Doglodima, Bojniku, Dobroševićima, Gladnom Polju, Osjeku i Hendekuši se popravlja.
 
Vodostaji Bosne, Željeznice, Miljacke i njihovih pritoka se povlače, ali voda se još uvijek nije u potpunosti povukla u poplavljenim naseljima. Visina vodostaja na rijeci Bosni, mjerno mjesto Reljevo, jutros u 8 sati iznosila je 350 cm što ukazuje na tendenciju opadanja, s obzirom da je od juče u 16 sati nivo opao za 85 cm.

Prema podacima Civilne zaštite Kantona Sarajevo, novi talas poplava prouzrokovan kišom koja je padala nekoliko dana, ugrozio je više od 150 domaćinstava, a voda je u potpunosti prodrla u oko 42 objekta. Nekoliko porodica je uspješno evakuisano iz ilidžanskih naselja, dok su neki mještani odbili evakuaciju.

Kako javljaju sa lica mjesta, voda se još nije povukla sa ulica i dvorišta u ovom dijelu, ali se nadaju da će se situacija na terenu popraviti ukoliko ne bude novih padavina.

Mještani ovih naselja su i dalje u strahu da bi se mogao ponoviti horor koji su preživjeli u maju, jer meteorološke prognoze nisu obećavajuće. Kako je najavljeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nestabilno vrijeme praćeno padavinama mogu očekivati do kraja nedjelje.

Najveći problem za stanovnike ilidžanskih naselja jeste što su ostali bez struje, vode za piće i ogrjeva koji je kod većine potopljen u kućnim podrumima, a i ulice su preplavljene fekalijama koje su se izlile iz loših kanalizacionih odvoda.

Ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo i Federalne uprave Civilne zaštite su i danas na terenu i prate situaciju.