Upoređenje sa deset zemalja Balkana!

Nova vlada Kosova koja ima 21 ministra, dva zamjenika premijera i 50 zamjenika ministara, je premašila broj članova svih balkanskih zemalja, poput Albanije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Grčke, Bugarske, koje u osnovi imaju veći budžet od naše države.

Iako siromašna država, Kosovo ima najskuplju vladu, koju su nedavno osnovale koalicija Demokratska partija Kosova (PDK) i Demokratski savez Kosova (LDK).

Na osnovu podataka sa službenih web stranica balkanskih zemalja (vidjeti popis u nastavku), Albanija ima 19 ministarstava, Srbija 18, Crna Gora 17, Makedonija 20, Bosna i Hercegovina 9, Grčka 20, Slovenija 17, Hrvatska 20, Bugarska 16, dok jedino Rumunija ima isti broj ministara kao Kosovo.

Prema najavama, dio kabineta premijera Kosova, Ise Mustafe će brojati oko 50 zamjenika ministara, ili dvostruko više od broja ministara, a inače obje partije koje su konstantno davale izjave da su partije desnice, obećale su i to da će njihovi programi biti u tom pravcu. Za ovako veliki broj ministarstava i državnog aparata, vladajuća koalicija ide u partije lijeve orijentacije, koje imaju tendenciju da imaju protezanje i veću kontrolu državnog mehanizma.

Ali, ovu "mega vladu" čekaju mnogi izazovi, počevši od donošenja političkih i ekonomskih reformi, do socio-ekonomskog razvoja, zapošljavanja, dijalog sa Beogradom i vladavine prava i izgradnju pravne države, kao i puna saradnja sa EULEX-om  i stvaranje posebnog suda.

Ovaj veliki vladin kabinet, kosovske obveznike će koštati negdje oko 17.6 miliona za ovaj četvorogodišnji mandat, a jedan će zamjenik premijera građane Kosova koštati oko 215 hiljada eura.

Poređenja na sastav kabineta u regionu pogledajte u nastavku:

Albanija
Srbija
Crna Gora
Makedonija
Bosna i Hercegovina
Grčka
Slovenija
Hrvatska
Bugarska
Rumunija