Nakon sastanka Rame i Vučića

Britanska mreža BBC javila je da je prvu posjetu albanskog zvaničnika Srbiji poslije 68 godina obilježila svađa dvojice premijera pred kamerama oko Kosova, dok Deutsche welle konstatuje da je propao pokušaj približavanja dvije zemlje.

"Prva posjeta Srbiji albanskog premijera poslije 68 godina pretvorila se u diplomatsku svađu oko statusa Kosova, koja je emitovana uživo na televiziji", izvijestio je BBC.

Britanska televizija navodi da je cilj historijske posjete bio da se ostave po strani nesuglasice poslije prošlomjesečnog incidenta na utakmici Srbija - Albanija, ali da su se strasti uzburkale kada je Edi Rama izjavio da je nezavisnost Kosova "neumitna" i da "mora biti poštovana", što je Aleksandar Vučić nazvao "provokacijom".

Podsjetivši da je utakmica u Beogradu prekinuta pošto je bespilotna letjelica sa zastavom "velike Albanije" nadletala teren, što je izazavalo sukobe između igrača i navijača, BBC prenosi da je albanski premijer bio upleten u incident kada su srpski mediji optužili njegovog brata da je upravljao dronom.

"Potom je današnja konferencija za novinare s njegovim srpskim kolegom prerasla u međusobnu razmjenu kritika dvojice lidera", navedeno je u izvještaju.

Ramina izjava o nezavisnom Kosovu isprovocirala je ljutit odgovor Vučića, koji je rekao da nije očekivao "takvu provokaciju" i pitao kakve veze Albanija ima s Kosovom.

Vučić je poručio da niko neće ponižavati Srbiju, a Rama je odbacio navode da je njegova izjava bila provokativna, prenio je BBC.

Deutsche welle je ocjenio da na historijskom sastanku premijera Srbije i Albanije diplomatija nije funkcionisala i da pokušaj približavanja odnosa dvije zemlje nije uspio.

Rama je, kako prenosi njemački radio, morao da zna da se njegova izjava o Kosovu neće dopasti domaćinima, pošto je status Kosova za srpsku vladu osjetljiva tema.

”Toliko o propalom pokušaju približavanja”, konstatuje Deutsche welle i zaključuje da je sve moglo da protekne dobro.

Agencije