Održivi napredak i reforme

Na Aspen konferenciji u Berlinu, ministri država Balkana razmatraju ekonomske teme i evropski put regije.

U Berlinu se održava Aspen konferencija o Jugoistočnoj Evropi i Zapadnom Balkanu, a na konferenciji se očekuje učešće šefova diplomatija Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, saopštilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.
Pokrovitelji skupa su šefovi diplomatija Njemačke i Velike Britanije, Frank-Walter Steinmeier i Philip Hammond.
Odvojeni sastanci ministara
„Konferencija je tradicionalni skup na kome šefovi diplomatija Zapadnog Balkana razmatraju brojna pitanja iz domena saradnje u regionu“, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.
Na konferenciji će također učestvovati i predstavnici njemačkih institucija, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) te nevladinih organizacija i uglednih kompanija.
Nakon odvojenog sastanka ministara, slijedi dio posvećen ekonomskim temama i panel-diskusija pod nazivom "Zapadni Balkan na putu evropskih integracija: održivi napredak i reforme".
Ekonomske teme
Ovo je šesta po redu konferenciji koju organizuje njemački Aspen Institut.
Prvi dan konferencije će se održati dvije podijumske diskusije, a Steinmeier i Hammond će otvoriti panel o političkim pitanjima u regiji, saopćilo je njemačko ministarstvo.
Šefovi diplomatija država regije će sa njemačkim i britanskim ministrima vanjskih poslova i predstavnicima američke Vlade imati priliku za diskusiju, a jedna od njih bit će posvećena i ekonomskim temama u jugoistočnoj Evropi.
Konferencija će, također, ponuditi  ministrima mogućnost povjerljivih razgovora sa zastupnicima Bundestaga,  visokim predstavnicima EU-a i NATO-a, kao i njemačke i američke vlade.