Trampa dvije nezavisne države

Podgrijavanjem stare priče o podjeli Kosova, vicepremijer Ivica Dačić je po povratku iz Moskve ponovo podigao medijsku prašinu i izazvao novu ljutnju koalicionih partnera.

"Podjela Kosova bila bi jedno od boljih riješenja i bila bi u interesu i Srba i Albanaca", ocenio je Dačić složivši se sa šefom ruske kancelarije u Prištini Andrejom Shugurovim koji smatra da Srbija i Kosovo treba da razmjene teritorije tako što bi Srbija ustupila tri opštine Preševske doline za opštine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom.
 
"Zašto Dačić o podjeli Kosova nije pričao prije nego što je parafirao Briselski sporazum i agendu koja nije u interesu Srbije", pita politički analitičar Cvijetin Milivojević. On smatra da Dačić u ovom slučaju nije vizionar "već taktizira da bi bio u epicentru pažnje".

Prijedlog o razmjeni opština na sjeveru Kosova sa onim na jugu Srbije, Milivojević ne vidi kao podjelu, već kao "trampu dvije nezavisne države" u momentu kada je Kosovo priznalo više od 100 zemalja.

"Šta znači podjela? Da li se to Kosovo dijeli sa velikom Albanijom, pa da Srbija uzme srpske enklave, a ostatak Kosova da ide svojim putem", pita ovaj analitičar u izjavi za srbijanske "Vesti".

Milivojević ističe da srpski državni vrh neprestano krši ustavnu obavezu cjelovitosti državne teritorije i upozorava da na to Ustavni sud Srbije ne reaguje.