Ali i

Dragan Šutanovac, poslanik DS i bivši ministar odbrane, progovorio je o najvećim tajnama postpetooktobarske Srbije, piše beogradski list "Nedeljnik".

Bivši potpredsjednik Demokratske stranke (DS) i bivši ministar odbrane u Vladi Srbije, Dragan Šutanovac u intervjuu za list "Nedeljnik" otkrio interesantne detalje iz vremena kada je na čelu Vlade Srbije bio Zoran Đinđić.

Prema njegovim riječima, premijer koji je kasnije ubijen u atentatu je imao plan da podjeli Kosova, što je podrazumijevalo da kasnije prizna taj dio koji bi pripao Albancima.

Plan Zorana Đinđića je sem podjele Kosova bio i aneksija Republike Srpske, stvarajući Srbiju većom nego što je tada bila.

"Krajem 2002. godine Goran Vesić i ja smo, po Zoranovom zahtjevu išli u Berlin da razgovaramo sa šefom kabineta tadašnjeg predsjednika Kosova. Tražio je  da razgovaramo o tome šta bi podrazumijevala podjela", rekao je Šutanovac za "Nedeljnik".

Njegova ideja je bila da se dogovorimo oko podjele na obostrano prihvatljiv način, nakon čega bi Srbija prva priznala kosovski dio.

Neki uticajni intelektualci ubjeđivali su Zorana da ukoliko se dogovori podjela Kosova, Srbija u isto vrijeme pokrene postupak "anektiranja" Republike Srpske.

"Njihov stav je bio da bi Srbija, uz gubitak dijela Kosova, ali i pripajanje RS, bila teritorijalno veća nego što je bila, a uz to bi se pomjerila na Zapad… Ubrzo zatim, Zoran je ubijen…", rekao je Šutanovac za "Nedeljnik".

"Zoran nije došao na Glavni odbor DS, a u stranci je provijavalo da se sprema nešto veliko. Od njemačke policije dobili smo nekoliko vozila, među kojima i jedno za ometanje komunikacija i sprečavanje atentata putem radio-talasa. Taj uređaj je u rekordnom roku pokvaren. Već tada mi je to ukazivalo na diverziju", objasnio je Šutanovac.