Snajperista samo čekao znak

Slobodan Milošević na sve je načine pokušao spriječiti Stjepana Mesića da zasjedne na čelo Predsjedništva SFRJ-a zbog čega je čak planirao i njegovu likvidaciju, piše u knjizi "Sačekuša 2" čije je autor beogradski novinar Predrag Jeremić.

"Srećom, to se nije dogodilo, jer se i danas lako može pretpostaviti što bi to značilo za ionako krvavi rasplet jugoslavenske drame. Osiljeni Milošević, nošen valom probuđenog srpskog nacionalizma, ipak nije učinio još jednu veliku historijsku grešku. U strogo internim krugovima državnog vrha Srbije postojala je ideja da se kao posljednji način zaustavljanja Mesića u njegovoj namjeri da razbije Jugoslaviju upotrijebi fizička likvidacija. Isti izvori tvrde da je ondašnja Miloševićeva mašinerija već imala na raspolaganju čovjeka koji bi taj zadatak obavio. Snajperist je već bio poslan u 'štek' i samo se čekala konačna odluka, to jest odobrenje za akciju", piše Jeremić u knjizi čije dijelove prenosi srpski Telegraf.
Za tu je akciju znalo samo nekoliko najbližih Miloševićevih suradnika. "Desetljećima su šutjeli, pomalo se stideći i samih sebe zbog slijepe poslušnosti Miloševiću, koja je jugoslavensku tragediju mogla učiniti još težom i razornijom", piše u knjizi.
Istina je da je Milošević na sve načine pokušavao da spriječi Mesićev dolazak u Beograd, na čelo Predsjedništva SFRJ, priznali su u knjizi neki od Miloševićevih suradnika.
"Jasno je bilo da je novi predsjednik trebao biti iz Hrvatske i to Miloševiću nije smetalo, ali mu je smetalo da to bude Stjepan Mesić. Tuđman i Hrvatski sabor bili su neumoljivi i ipak je u Beograd stigao nepoželjni Stjepan Mesić. Nije bilo jasno zbog čega je Milošević bio kategorički protiv Mesića. Vjerujem, zbog njegovih političkih stavova, a možda i zbog nekog šireg obiteljskog pedigrea", tvrdi sugovornik u Jeremićevoj knjizi.
Autor tvrdi da je Miloševiću Mesić smetao jer je na vrijeme prozreo njegove velikosrpske namjere i učinio sve da ga u tome zaustavi.