Nove tvrdnje o porijeklu

Djed po ocu Karađorđa Petrovića, vođe Prvog srpskog ustanka, bio je Albanac i zvao se Gjin Marash Klimenti, navodi se u knjizi "Karađorđevići - sakrivena istorija".

Knjigu su objavili Milorad Bošnjak, novinar, i Slobodan Jakovljević, mašinski inženjer, koji je direktni potomak Jakova Obrenovića, polubrata srpskog kneza Miloša Obrenovića.    

Izdavač knjige je "Lio" iz Gornjeg Milanovca, a autori su objavili i dokumenta, rukopise i razne prepiske, kojima se, kako oni tvrde, dokazuje da Karađorđevići vode porijeklo od "pokatoličenog albanskog plemena" iz okoline Skadra.    

Međutim, historičar Radoš Ljušić rekao je agenciji Beta da ne postoje pouzdani podaci o Karađorđevim precima, niti o tome kada su oni došli u Srbiju.    

"Za to nemamo pouzdanih historijskih izvora, dokumenata, sve je u narodnom predanju", rekao je Ljušić.   
 
Prema njegovim ruhečima, postoje razne verzije o Karađorđevim precima - da su iz Francuske, Hercegovine, Crne Gore ili Albanije, ali nijedna teorija još nije dokazana.    

Autori knjige "Karađorđevići - sakrivena istorija" pozivaju se na "Glasnik Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine" iz 1910. godine, broj 22, u kome se navodi da je dio plemena Klimenta stigao oko 1737. godine u okolinu Rudnika, za vrijeme povlačenja austrijske vojske iz Novog Pazara.    

Dodaje se da je tada stiglo oko 500 albanskih porodica koji su "bili niska rasta, pritom zle i surove naravi", da su jedva govorili srpski, a voljeli su stočarstvo i bili postojanog karaktera.    

Bošnjak i Jakovljević se posebno pozivaju na djela Andrije Luburića, koja su štampana 1937. godine, i navode da je pleme Klimenta slavilo Svetog Klimenta Rimskog, što su navodno slavili i Karađorđevići.   
 
Autori tvrde da je tu slavu slavio Karađorđe, njegov sin Aleksandar i unuk Petar, koji se "iznenada, na Cetinju odriče svoje krsne slave i počinje da slavi Svetog Andreju Prvozvanog".    

Oni tvrde da je kralj Petar znao za porijeklo svojih predaka, kao i da je pleme Klimenta štitilo kralja Petra, kao svog potomka, tokom povlačenja srpske vojske preko Albanije na početku Prvog svjetskog rata.    

Da Karađorđevići imaju albansko porijeklo spominje se i u djelu "Srbija i Albanija", štampanom 1914. godine, gdje se baš ova činjenica spominje.