Izvor iz svjetske štampe

Švicarski dnevnik "Neue Zürcher Zeitung" navodi da su neki američki kongresmeni i socijaldemokratski poslanici Evropskog parlamenta predložili Hashima Thaçija i Ivicu Dačiča za Nobelovu nagradu za mir.

"U njihovim zemljama vijest je primljena sa skepsom: ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i premijer Kosova Hashim Thaçi", predloženi su za Nobelovu nagradu za mir, piše švicarski dnevnik "Neue Zürcher Zeitung".

"Nominacija je čak došla sa dvije strane: od političara u američkom Kongresu i socijaldemokrata u Evropskom parlamentu. Thaçi i Dačić bi po njihovom mišljenju trebalo da dobiju nagradu zato što su u aprilu prošle godine u Briselu uspjeli da se dogovore oko Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Jesu li zaslužili priznanje? Ovdje na to često možete dobiti samo ironičan odgovor. Čak je i Ivica Dačić rekao novinarima da smatra za napredak to što se njegova kandidatura za Haški tribunal za ratne zločine pretvorila u kandidaturu za Nobelovu nagradu."

Švicarski list podsjeća da je Alfred Nobel koji je zavještao ovu nagradu, jasno postavio pravila: može da je dobije samo onaj "ko je najviše ili najbolje doprinio bratimljenju nacija. Ako potražimo motive dvojice političara za Briselski sporazum, pokazuju se pragmatizam u pogledu sopstvenih mogućnosti i oportunizam u pogledu približavanja Evropskoj uniji. Ne osjeća se volja za stvarnim pomirenjem."

"Do jeseni – kada se dodjeljuje nagrada – ima vremena da se i ta volja pokaže. Primjer za to bi mogla da bude nedovršena srpska crkva usred Prištine. Crkva je izgrađena poslije 1995. kao simbol vladavine i poslije rata je više puta oštećena i skrnavljena. Političari na Kosovu s vremena na vrijeme najavljuju njeno rušenje, što izaziva bijes i proteste sveštenstva. Dovršavanje crkve u gradu u kome više nema Srba bilo bi apsurdno; njeno rušenje bi bio udarac na vjerski mir. Šta činiti? Napraviti od nje centar za susretanja? Muzej albansko-srpskog suživota? Trebalo bi Dačiću i Thaçiju dati zadatak da izrade odgovarajući projekat. Ako nađu rješenje, možda će zaista zaslužiti Nobelovu nagradu", piše u svom tekstu švicarski list "Neue Zürcher Zeitung", prenosi Deutsche welle.