Prijetnje uličnom sviraču

Guslar Miroslav Matić, koji već dve godine zarađuje kao ulični svirač u centru Novog Sada duže vrijeme je na meti građana Vojvodine koji mu svakodnevno prijete "da će ga zaklati ako ne prestane da svira kosovske (četničke) pjesme u Vojvodini", pišu srbijanski mediji.

"Napali su me nožem, pocepali mi jaknu, otimaju mi novac koji sam skupio, a dobri građani, prolaznici, uvijek zovu policiju kada me napadnu. Među njima ima i omladine ogrezle u nekoj mržnji koju ne razumiju ni oni sami, ali i starijih ljudi. Dođu pred mene, počnu da me psuju, pljuju, pa me fizički napadaju. Kažu mi da se vratim u Šumadiju, da im ovdje ne trebam", priča Matić (70), guslar iz Trbosilja, sela kraj Loznice.

Pošto je u kutiji sa parama sve češće počeo da pronalazi papiriće s pretećim porukama, Marić je riješio da se na izvesno vrijeme povuče na Zlatibor.

"Vratiću se u Novi Sad. Ne bojim se mrzitelja koji mi prete", kaže Matić za srbijanski portal "24sata".

Guslar koji često zasvira i u frulicu došao je u Novi Sad da bi pokušao da zaradi, a živi kod rodbine. Svaki dan recituje pjesme, kojih kako tvrdi zna više od 2.000, a ima samo četiri razreda osnovne škole.

Između ostalog Matić je objasnio i da je bio "sluginog sluge sin",  bavio se poljoprivredom, i da otkad je došao u Novi Sad, ima samo narodni instrument južnog Balkana.