Spreman za uniformu: Lazanski, Putinova starleta

Ruski vojni komentator na službi u "Politici", kaplar Miroslav Lazanski, ovih dana uživa da se pojavljuje na bolesnim patriotskim tribinama gdje posjetiocima prenosi stavove zvanične Moskve. Nedavno je zamjerio srpskim političarima da "nemaju osjećaj za teritoriju" i da se Kosovo može vratiti samo – ratom...

Koga mrzi da sluša Lazanskog, može da pročita njegove mudre misli:

"Srbija ne bi smela da daje nikave izjave po bilo kojoj vrsti osude Moskve za ovo što se desilo na Krimu. Jer ćemo na taj način, razumljivo što neko kaže – 'da, ali mi time branimo Kosovo'… Ja ću vam reći moj lični utisak. Pa sad, vi se ljutili, ne ljutili.

Mi smo Kosovo već na neki način izgubili i mi ga nikad više nećemo vratiti sa nikakvim diplomatskim pravnim potezima, nego samo vojno. Ratom… jednog dana kada se rode neki bolji Srbi, hrabriji Srbi, kad drukčiji bude splet okolnosti u svijetu i ako budemo htjeli.

Jer, kod intelektualne javnosti u Srbiji, kod mnogih intelektualaca, političara, kad s njima pričate o Kosovu oni kažu – '„a šta će nam'… '„ko će kontrolisati dole milion i sedamsto hiljada ljudi'“.

Ja kažem – pa nisu važni Albanci dole, valjda je važna i teritorija, i rudna bogatstva i tako dalje. Tako da, nemate kod političara taj osjećaj. Vrlo mali… za teritoriju".