Nova dokumenta Clintonove administracije (1999)

Nacionalni arhiv Sjedinjenih Američkih Država objavio je 2.500 dokumenata Bila Clintona iz vremena kada je on bio predsjednik SAD-a, javio je AP, dodajući da će među njima biti i dokumenta o Srbiji. Pročitajte prijevode dva maila koje su razmjenili američki zvaničnici, a objavio CNN, a koji se tiču Srbije i priprema za govor Billa Clintona.

Nekadašnji predsjednik SAD Bill Clinton, na samitu Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, održanom u julu 1999. godine u Sarajevu, preuzeo je obavezu da uz pomoć 12 miliona dolara pomogne opozicioni pokret u Srbiji kako bi skinuo Slobodana Miloševića sa vlasti.

Taj iznos je bio namjenjen strankama, sindikatima, studentskim udruženjima, kao i nevladinim organizacijama i nezavisnim medijima. Američki mediji su do sada objavili oko 2.500 dokumenata iz vremena dok je Bill Clinton bio predsjednik, a među njima se našla i povjerljiva komunikacija sa njegovim savjetnicima o Srbiji, nazvana "Prsten oko Srbije".



Savjetnici u dokumentima analiziraju između ostalog i privatne lokalne televizijske stanice uglavnom na jugu Srbije, za koje smatraju da su najpogodnije za propagandu i u koje bi mogle da ulože novac, jer su tada emitovale samo muzički program, strane serije, i stare filmove, bez ikakvog informativnog programa.

"U planu je bilo da se angažuju i plate novinari koji bi upravo u tim televizijskim stanicama počeli da proizvode informativne emisije. Signali ovih TV stanica pokrivali su teritoriju Mitrovice-Prištine-Ferizaja. Ove stanice su bile u vlasništvu kompanije čije se sjedište nalazilo u Beogradu, a kao predstavnik kompanije je Dragana Dojčinović",  piše u dokumentima.

Među dokumentima nalazi se i komunikacija savjetnika u kojima se pominje snimanje propagandnog filma o zločinima Srba na Kosovu. U komunikaciji je učestvovala i Mona Sutphen, bivša zamjenica šefa kabineta Baracka Obame.



U mailu pod imenom "Pismo od Levina" (Carl Levin, demokratski senator), koji je poslat od strane Jane Stromseth, na nekoliko mail adresa, među kojima je i Mona Sutphen, piše da Jane upravo razgovarala sa kancelarijom za ratne zločine State departmenta o ideji za dokumentarac na Kosovu.

"State departmnent već duže vrijeme razmišlja o toj ideji. Na početku je djelovala atraktivno, a onda je zaključeno da nije dobra iz dva razloga: (1) troškovi su ogromni i (2) američki dokumentarac bi rizikovao da bude viđen kao propaganda, koliko god pažljivo urađen", piše u mailu.

Mona Sutphen dalje odgovara da bi možda neka nevladina organizacija mogla da sponzoriše film, i pita da li bi možda George Soros, ukoliko je Carl Levin voljan, mogao da odobri sredstva za snimanje filma.

U daljoj prepisci, Samuel Berger, Clintonov viši savjetnik za spoljnu politiku, dobio je pismo od Levina sa sugestijom da SAD naprave dokumentarac koji snažno podsjeća na zločin na Kosovu. U okviru maila je takođe poslato  pismo Samuela Bergera, senatoru Carlu Levinu, gdje se Berger zahvaljuje Levinu o izvještaju koji mu je posao o nedavnoj posjeti o Kosovu.

"Kongresna podrška našoj politici prema Kosovu je kritična za region koji je tako važan za našu zemlju.

Uzeću ozbiljno u obzir koncept dokumentarnog filma o ratnim zločinima na Kosovu, i proslijediću svom osoblju sve informacije. U međuvremenu, imajte na umu da će servisi na srpskom jeziku Glasa Amerike, Radio Slobodne Evropa i "Prsten oko Srbije" nastaviti da prenose vijesti, uključujući emisije, o zločinima na Kosovu.

Razmišljali smo i u regionalnim okvirima pošto predsjednik planira da posjeti konferenciju u Sarajevu naredne nedjelje (skup Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope). To će pokazati kako odabir stvaranja bolje klime za investicije, ljudska prava i demokratiju može da rezultira boljim životom u regionu. Milošević (Slobodan), naravno, neće prisustvovati i odsustvo Srbije pojačaće njegovu izolaciju i propast njegove istrošene vizije ovog regiona.

Slažem se sa Vama da ostaje još puno da se uradi što se tiče Kosova. Vjerujem da će Sjedinjene Američke Države prevazići sve prepreke i to uz pomoć vaše podrške i u saradnji sa Ujedinjenim nacijama i drugim narodima i organizacijama", piše u pismu namjenjenom Levinu.