Izvještaj Nacionalnog centra za sigurnost

Nacionalni centar za sigurnost, kroz obimnu studiju eskalacije situacije u Ukrajini upozorava na implikacije i na Balkanu, posebno dajući alarm za mogućnost vojne agresije Srbije nad Kosovom, uzimajući uzrok rusko proširivanje na Krimu.

Agencija u sklopu Ministarstva odbrane sugerisala je Vladi da iz tog razloga, Albanija, kao zemlja članica NATO-a, izađe sa jasnijim stavom vezanim sa situacijom u Ukrajini kao i da pruži svoj doprinos u garanciji teritorijalnog integriteta ove države. Ali u izvještaju od 20 stranica kojeg je osigurao list "Gazeta Shqiptare", ne daju se konkretni podaci da li postoje konkretne informacije od strane albanskih obavještajnih službi vezano za moguće pripreme Beograda za početak vojne agresije na Kosovu.

Jednostavno službena Tirana je upozorena od strane agencije u okviru Ministarstva odbrane za mogućnost postojanja ovog scenarija, prenosi portal "Balkanweb".

Ova strateška analiza koja nekoliko nedjelja kruži u kancelarijama visokih državnih dužnosnika istovremeno sadrži i najoštrije službene kritike da je Albanija govorila do sada o Moskvi kada je riječ o situaciji na Krimu. U ovom materijalu Rusija se eksplicitno uspoređuje s nacističkom Njemačkom, a ne nedostaju ni epiteti na adresu predsjednika Vladimira Putina, koji se kvalificira kao "čedan", "paranoičan" i "imperijalnog mentaliteta".

"Gazeta Shqiptare" objavila je danas najkritičnije dijelove izvještaja Nacionalnog centra za sigurnost pod naslovom "Ukrajinski scenario - Tri gledišta" kojeg je pripremio pukovnik Zaim Kuçi, pukovnik Zeno Jahaj i Msc. Alina Starova.

/Indeksonline/