Rezultat "Briselskog sporazuma" ili Krima?!

List "Koha Ditore" prenosi izjavu šefa grčke kancelarije na Kosovu Dimitrisa Moschopoulosa da će Grčka priznati Kosovo ne zato što ga smatra uređenom državom već u interesu mira i stabilnosti u regionu. Šef Kancelarije za vezu Grčke na Kosovu je izjavio da sve zemlje EU treba da priznaju Kosovo.

List navodi da je Moschopoulos rekao da Grčka želi Kosovo u Evropskoj uniji i da je za to da ga politički priznaju sve članice EU.

"Kada kažemo da želimo Kosovo u Evropskoj uniji, to znači da želimo da Kosovo priznaju sve zemlje Evropske unije. Kada će se to desiti i kada će doći do priznavanja, ne znam", rekao je Moschopoulos u intervjuu listu "Koha ditore".

Grčki zvaničnik je rekao da će njegova zemlja priznati Kosovo "ne zato što je dobra" već jer bi to bilo "u interesu mira i stabilnosti u regionu".

Na pitanje kada će Grčka priznati Kosovo, Moschopoulos je rekao da ne zna.

Govoreći o formiranju Oružanih snaga Kosova, rekao je da će se Grčka u razgovoru u NATO o tome rukovoditi principima evro-atlantske perspektive Kosova.

Govoreći o pregovorima Kosovo-Srbija, Moschopoulos je rekao da je taj dijalog nesumnjivo izuzetno doprinio regionalnoj stabilnosti.

"Kada dva susjeda razgovaraju, to je dorpinos miru i stabilnosti, kao i zajedničkom putu dvije zemlje ka Evropskoj uniji. Srbija je sada kandidiat i počela je pregovore (sa EU)".

"Mi (Grčka) se nadamo brzom napredovanju Kosova ka EU. Sada se pregovara o Sporazumu EU i Kosova o stabilizaciji i pridruživanju, i mi, Grčka, dali smo garancije Kosovu da ćemo podržati SSP, kao što smo dali podršku i procesu liberalizacije viza i evro-atlantskoj perspektivi Kosova", rekao je Moschopoulos, čija zemlja u ovom polugodištu predsjedava EU.