Reakcija upućena muftiji Naimu Tërnavi

Inauguracija muftije Mešihata Srbije u Novom Pazaru, ceremoniji kojoj je prisustvovao i muftija Naim Tërnava sa Kosova, izazvala je reakcije Nexhmedina Saqipija, predsjednika Islamske zajednice za Preševo, Bujanovac i Meveđu.

Saqipi je poručio Tërnavi da se okrene Tirani, da sarađuje sa Islamskom zajednicom Albanije, kako bi se stvorila Unija albanske zajednice, a ne da djeluje suprotno i podjeli se u mnoge vjerske zajednice.

"Mi shvatamo da je Tërnava Islamsku zajednicu Kosova napravio bez identiteta i dostojanstva i da svakog dana gubi kontrolu nad njom. Poručujem Tërnavi da je Kibla Albanca Tirana, a ne Sarajevo", rekao je on.

"Ni Dudić, a ni Zukorlić mu neće riješiti probleme ni odgovornosti koje je sam stvorio. Podsjećam Tërnavu da su 1992. godine baš ovi ljudi bili ti koji su po prvi put podjelili Islamsku zajednicu Sandžaka od Kosova, kao i bivši reis ulema Mustafa Cerić koji je pučem uspio da protjera predstavnika Albanaca, Jakupa ef. Selimovskog iz Centra Rijaseta koji je bio u Sarajevu. Jasno se vidi u kakvom je položaju Tërnava doveo Islamsku zajednicu Kosova, koji traži pomoć da bude legalnost od strane Dudića i Cerićevog piuna, a sa Albancima ni ne razmišlja da pruži ruku pomirenja. Ovo je mentalitet mubaračkog razmišljanja", stoji između ostalog u reagovanju Saqipija, prenosi "Jehona Islame".