Prisutna u cijelom regionu

Srpska tajna služba i dalje je prisutna na Kosovu. Ovu činjenicu potkrepljuju i akcije, gdje nakon puno slučajeva ubistva na Kosovu i regionu, proizilazi da su upleteni prsti srpske tajne službe. Poznavaoci sigurnosnih prilika i poslanici u Skupštini Kosova kažu da je veliki broj ubistava prije rata, ali i nakon rata, bilo orkestrirano od strane UDB-e. Ubistvo mladih Srba 1998. godine u lokalu "Panda" u Peći, ali i ubistvo nekoliko Makedonaca u Smiljkovcu imaju iste karakteristike, je u oba slučaja proizilazi da je motiv bio izazivanje mržnje između albanskog i srpskog naroda, odnosno makedonskog i albanskog naroda.

Poznavalac sigurnosnih prilika, Naim Maloku, kaže da srpska tajna služba je i dalje prisutna na Kosovu, svojim djelovanjem, ali u zemljama u regionu. Nadalje, Maloku sumnja i na konkretnu osobu za koju kaže da je idejni vođa i realizator triju ubistava sa međuetničkim motivima.

"Ja bih povukao paralelu, tri ubistva, po mom mišljenju, karakteristična, onoliko koliko sam mogao da ih proučim a i na osnovu informacija koje sam imao, i po načinima na kojima su počinjena. Radi se o ubistvu, odnosno slučaju Paraćin, kada je Aziz Kelmendi, prema njima ubio jedan broj vojnika i oni su u to vrijeme od svih zajednica u to vrijeme, od svih republika bivše Jugoslavije našli ovo. Radi se i o mladima u Peći, u kafiteriji 'Panda', 1998. godine i ubistvo koje se desilo prošle godine u Smiljkovcu. U ova tri slučaja ubistva pronašao sam zajedničke karakteristike, i sklon sam uvjerenju da je ista glava to smislila, isplanirala i realizovala", kaže Maloku.

On je u izjavi za "Kosovapress", a koju prenosi portal "Bota Sot" rekao da su se mnoga ubistva desila na Kosovu poslije rata, i uvijek su se nekako dešavala prije nekog veoma važnog datuma. Prema riječima Malokua, i slučaj ubistva djece u Goraždevcu u opštini Peć, nakon rata, i ubistvo u Lipljanu, ubistvo nekoliko Srba koji su radili na polju, uvijek su se nekako ova ubistva dešavala kada je Kosovo imalo ili bilo pred nekim veoma važnim međunarodnim događajem koji je upravo bio vezan za samo Kosovo. Ovo stoga što su ubistva bila pripisivana Albancima.

Ali, da su ova ubistva mogla biti isplanirana od strane UDB-e, nisu negirali ni bivše vođe Oslobodilačke vojske Kosova, sada poslanici u Skupštini Kosova.

Poslanik "Samoopredjeljenja", bivši pripadnik Glavnog štaba UÇK-a, Rexhep Selimi kaže za "Kosovapress" da je srpska vlast na Kosovu imala kojim je vršio represiju na Kosovu. Selimi kaže da su ovi mehanizmi bili na polju sigurnosti, policije i tajne službe.

"Završetkom rata znamo da su srpski tenkovi povučeni sa Kosova, znamo da je i policija povučena iz policijskih stanica kojih je bilo u mnogim mjestima na Kosovu, ali srpska tajna služba UDB-a nije povučena, znači oni nisu otišli nikada i nije ni zabilježen datum kada su se oni povukli sa Kosova. Naprotiv, čak je ovaj mehanizam još više ojačao, s ciljem zamjene nedostatka srpske vojske i policije na Kosovu. Povećan je fond za ovu službu od strane Srbije za poslove koje obavlja UDB-a, odnosno sadašnja srpska BIA", rekao je Selimi.

Prema njegovim riječima, srpska tajna služba je polu legalna, pa čak i legalna u sjevernom dijelu Kosova, u Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku - i ne trebamo se pretvarati da se povukla sa Kosova.

"Čak mogu reći da je srpska tajna služba više fokusirana van teritorije Srbije, kao što je Kosovo, Makedonija, Bosna i Hercegodina ili druge zemlje, ali zasigurno je više fokusirana van zemlje i do sada je najviše fokusirana protiv Albanaca djelujući u zemljama i na teritoriji gdje su i žive Albanci. Zna se dobro da su Albanci većinski na Kosovu, veliki ih je broj u Makedoniji, ali i u drugim zemljama. Znači tamo gdje su Albanci koncentrisani, tu je i moguće da srpska tajna služba bude prisutna preduzimajući djela koja često puta ostaju neosporna ali često i neshvatljiva", rekao je Selimi.

U posljednje vrijeme su u medijima izašli tekstovi da na Kosovu i na političkoj sceni, ali i u institucijama ima radnika srpske tajne službe.