Kada ispune, i EU će obaviti svoj dio posla

Komesar za proširenje Evropske unije Stefan Fule, u svom govoru za Kosovo i Srbiju na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta izjavio je da Kosovo treba da se dokaže i da ispuni uslove za zaključenje pregovora Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i liberalizaciji viza. Kada Kosovo ispuni te uslove, i EU treba djelovati i obaviti svoj dio posla, prenosi KTV.

S druge strane, izvjestilac za Kosovo, Urlike Lunaček, koja je i izradila tekst Rezolucije, koji će danas biti na glasanju podsjetila je još jednom da na Kosovu treba da se uradi mnogo više u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ovaj put je bilo mnogo poslanika, koji su tražili priznavanje Kosova od strane pet članica koje to nisu učinile, rekavši da je nezavisnost Kosova sada realnost.

Neki članovi EP pozvali su Srbiju da iz svog ustava izbrišu Kosovo. Na ovoj raspravi su veoma aktivni bili poslanici iz najnovije zemlje članice EU, Hrvatske. Na njihovim nastupima oni su podržali evropsku perspektivu Srbije, ali pod uslovom da ona uistinu se evropizuje.