Nastavljeni protesti đaka u Novom Pazaru

Odluka Vlade o pravu djece da se školuju na maternjem jeziku ne provodi se samo u dvije gimnazije - u opštinama Sjenici i Novom Pazaru.


Dio učenika prvih razreda gimnazije u Novom Pazaru, iako dolaze na nastavu, i dalje protestuje. Nose majice sa natpisom "Hoćemo bosanski jezik". Odlukom Vlade Srbije, to je od ove školske godine omogućeno svim đacima u opštinama sa većinski bošnjačkim stanovništvom u Sandžaku, na jugozapadu Srbije.
No, u Novom Pazaru te još jednoj gimnaziji ta se odluka ne provodi. To je nastavak protesta 141 od ukupno blizu 300 učenika prvih razreda novopazarske Gimnazije. Traže da u školi uče maternji - bosanski jezik, a ne srpski. Roditelji ih podržavaju.
Rifat Gitić, roditelj, kaže: "Svih 19 nacionalnih manjina i naroda u Srbiji imaju nastavu na svom maternjem jeziku, jedino mi Bošnjaci nemamo, a držimo prvo ili drugo mesto u Srbiji po brojnosti. Razlog što se ne uvodi nastava na bosanskom jeziku jedino izgleda što ne odgovara ministru i direktoru."
Bošnjaci u četiri opštine Sandžaka u jugozapadnom delu Srbije čine 85 odsto stanovništva. Odlukom Vlade Srbije đaci u tim opštinama dobili su pravo da se od ove školske godine obrazuju na bosankom jeziku. Reč je o 167 odeljenja sa blizu 4000 đaka. Ta odluka ne provodi se samo u dve gimnazije - u opštinama Sjenica i Novi Pazar.

Čekaju upute Ministarstva

"Učenici bošnjačke nacionalnosti do prošle nedelje bojkotovali su nastavu noseći transparent: 'Hoćemo bosanski' ispred svoje škole. U bojkotu su proveli četiri dana. U školske klupe vratili su se na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća", izveštava iz Novog Pazara reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.
U BNV-u kažu da je problem nastao jer direktori dve gimnazije ne poštuju zakone Srbije i volju naroda.
Elijas Rebronja iz BNV-a kaže: "Mi smo pozvali đake, jer smo smatrali da đacima nije mesto na ulici i zbog njihove bezbednosti i zbog mnogih drugih stvari. Nije dobro da roditelji ne znaju gde su im djeca i deca treba da ostvaruju svoja prava u obrazovno-vaspitnim ustanovama u bilo kojem obliku."
U Gimnaziji odgovaraju da su svesni Vladine odluke o pravima bošnjačke manjine, ali da čekaju upute od Ministarstva prosvete kako da ih provedu. Tvrde da je problem nedostatak prostora, kadrova i novaca. Ali, kažu, veruju da će pronaći rešenje.
Zoran Milosavljević, direktor Gimnazije, kaže: "Računam da će se urazumiti zadnje izjave [Esada] Džudževića, trebalo bi da idu u tom pravcu, da će se tražiti dogovor sa Vladom, sa ministrom, da se reši problem, i oni su sada apelovali da deca ne bojkotuju nastavu. Po meni, da ono što su sami izazvali sada smire."
Izvor: Al Jazeera