Nema penzija za one koji iste primaju na Kosovu

Država Srbija počela je s isplatom prvih zaostalih penzija kosovskim penzionerima koji su ovo pravo stekli prije 1999. godine kada je isplata i obustavljena.

Početak isplata prvih penzija prema državnom sekretaru u Ministarstvu za rad Srbije Dragija Vidojevića je naišlo na razumijevanje suda u Strazburu gdje se vodio proces protiv Srbije po pitanju penzija albanskih penzionera koje su prekinute1999. godine.

On je rekao da je Fond PIO do sada donio 68 pozitivnih odluka o nastavku isplate zaostalih kosovskih penzija od ukupno 11.463 zahtjeva.

"Naš Fond PIO do sada je donio 68 pozitivnih rješenja o nastavku isplate zaostalih penzija s Kosova, od ukupno predatih 11.463 zahtjeva. Od tog broja 8.518 nema kompletnu dokumentaciju, dok je 1.442 predalo sve papire i čeka na rješenje", kaže Vidojević.

Istovremeno je više od 1.250 zahtjeva odbijeno, jer nema pravnog osnova da im se isplaćuje penzija iz Srbije. Razlog za to je, objašnjava Vidojević, što su podnosioci kao dokaz o svojim zahtjevima naveli da su korisnici penzija i sa Kosova, što je suprotno zakonu, jer se ne mogu dobijati dvije penzije.

Svima koji nisu dostavili neophodnu dokumentaciju PIO fond je uputio ponovni poziv da ih dopune.

Savjet ministara i sud u Strazburu su, kako su izvijestili nedavno Srbiju, "sa zadovoljstvom su primili k znanju neprekidan rad srpskog penzijskog fonda, što je dovelo do povećanja broja rješenja za nastavak isplate penzija", kaže Vidojević.

"Ono što je najvažnije je da je shvaćena poruka srpskih vlasti o pravnoj osnovi za odbijanje nastavaka isplata prinadležnosti onima za koje je to potvrđeno sudskom revizijom. To znači, da pravo na penziju iz Srbije ne mogu da ostvare oni koji penziju već primaju na Kosovu", kaže on.

To je, objašnjava Vidojević, univerzalno rješenje i pravni princip, da se penzija ne može primati po dva osnova. Potvrda suda o tome dostupna je svima onima čiji su zahtjevi odbijeni, tako da se sami mogu uvjeriti da to nije bio izbor Srbije, već da zakon tako nalaže.

Upitan da li je dogovoreno za koji će se period penzionerima s Kosova isplaćivati zaostale penzije, Vidojević kaže, da srpsko zakonodavstvo predviđa da se penzije isplaćuju za godinu dana unazad. Odnosno od trenutka podnošenja zahtjeva za isplatu zaostalih prinadležnosti podnetih sudu.

"U desetak slučajeva zahtjevi su podneti 2002. i 2003. godine. Dakle, prije deset godina, prije nego li se i sud u Strazburu oglasio. Ovim penzionerima će se isplatiti zaostale penzije za taj rok", kaže on, i dodaje "da je od srpskih vlasti zatraženo da u najkraćem roku obezbjede konkretne informacije o isplati zaostalih obaveza po nalogu suda u presudi".

Ima slučajeva, kao što je jedan bivši radnik MUP-a, da mu PIO fond  isplati tri i više miliona dinara (oko 30 hiljada eura) za zaostale i neisplaćene penzije. U skladu s propisima UNMIK-a, oni koji žive na Kosovu i imaju najmanje 15 godina prethodnog penzijskog osiguranje kod PIO Srbije, imaju pravo na penziju.

Izvjesno je, međutim, da Srbija ne duguje od jedne do pet milijardi eura na ime neisplaćenih penzija korisnicima sa Kosova. Riječ je o mnogo manjim parama. U većini dokumenata, kako se može vidjeti, utvrđeno je ili da su falsifikovana ili da nema osnova da penzije budu isplaćene, piše list "Politika".