Ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv oficira Vojske Srbije Pavla Gavrilovića (48) iz Leskovca i podoficira Vojske Srbije Rajka Kozline (37) iz Beograda za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Tërnje na teritoriji opštine Suva Reka na Kosovu 25. marta 1999. godine, prenosi "Beta".

Prema optužnici, Gavrilović i Kozlina su, "kao nekadašnji pripadnici 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, zajedno sa drugim za sada nepoznatim pripadnicima Pozadinskog bataljona, ubili 27 civila, stanovnika sela Tërnje - starije muškarce, žene i djecu, među njima i dječaka starog četiri godine".

Gavrilović, koji je naredio napad na civile u selu, okupio je 25. marta 1999. godine svoje potčinjene starješine i izdao im naređenje da se ubiju civili, riječima: "Ne smije biti preživjelih", navodi se u saopštenju.

Starješine, među kojima je bio i vodnik Kozlina, podjelile su vojsku u tri borbene grupe, koje su ušle u selo Tërnje i tokom akcije ubili najmanje 27 stanovnika, navodi se u optužnici.