Suđenje u Hagu

Nakon dvomjesečne pauze u Tribunalu, protekle sedmice nastavljeno je suđenje bivšem predsjedniku RS, na kojem su svjedoci odbrane tvrdili da Radovan Karadžić nije ništa znao o ubistvu muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice, prenosi balkanska tranziciona mreža (BIRN).

Tomislav Kovač, bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), rekao je da je s Karadžićem imao niz sastanaka prije i poslije zauzimanja Srebrenice.

"Ubijeđen sam da Karadžić nije imao pojma da će zarobljenici biti strijeljani", naveo je Kovač.

Zločin u Srebrenici on je nazvao "najgorim što se moglo desiti srpskom narodu", a njegove počinioce "najvećim neprijateljem Srba".

Kao svjedok odbrane pojavio se i Milenko Živanović, koji je, kao komandant Drinskog korpusa Vojske RS, vodio ofanzivu na Srebrenicu u julu 1995. godine. On je negirao da je postojao plan ubijanja zarobljenih Muslimana.

Živanović je rekao da je cilj napada na Srebrenicu, koji je počeo 6. jula 1995, bilo razdvajanje Srebrenice od druge zaštićene zone, Žepe.

"Iz te dvije enklave muslimanske snage su prethodno napadale okolna srpska sela i ubijale civile", posvjedočio je Živanović.

On je rekao da je tokom ofanzive na Srebrenicu dva puta razgovarao sa Karadžićem, ali nikada nije bilo planirano da se "Muslimani premjeste ili pobiju".

John (Jovan) Zametica, nekadašnji savjetnik Karadžića, posvjedočio je da je optuženi bio "slab predsjednik".

"Vi ste bili slab predsjednik čija vlast nije dosezala daleko. Drugi faktori su bili moćniji, naprimjer vojska, koja vam se često nije povinovala. Vjerovao sam da vi niste imali kontrolu ni nad policijom, članovima skupštine, vašom sopstvenom ženom i kćerkom. Imali ste veoma malo kontrole nad tim haosom zvanim RS", izjavio je Zametica.

Karadžić je optužen za genocid počinjen 1995. u Srebrenici i 1992. godine u sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Njegovo suđenje je nastavljeno nakon dvomjesečne pauze koja je odobrena kako bi se optuženi pripremio za izvođenje odbrane od optužbi za genocid u općinama 1992. godine.

Na suđenju zločincu Ratku Mladiću protekle sedmice, bivši vojni posmatrač Ujedinjenih nacija (UN) ispričao je kako ga je VRS u proljeće 1995. držala kao taoca i koristila kao "živi štit" od napada avijacije NATO-a.

"Smatrali smo da smo bili nezakonito zarobljeni taoci i 'živi štit'", kazao je kanadski oficir Patrick Rechner, koji je bio šef nenaoružanih vojnih posmatrača UN-a na Palama.

On je rekao da je sa dvojicom posmatrača bio zarobljen 25. maja 1995, na dan kada je NATO započeo vazdušne udare na VRS.

Posmatrači UN-a su 26. maja, s lisicama na rukama, prebačeni do Jahorinskog potoka. Tu su ih srpski vojnici vezali za stubove i vrata skladišta municije.

"Bombardovanje je još bilo u toku... Bili smo odvedeni do depoa za municiju koji su bili bombardovani... Vezali su me za stub ispred skladišta, od kojih je NATO već dva uništio tog jutra", ispričao je Rechner.

Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je za uzimanje više od 200 "plavih šljemova" i posmatrača UN-a za taoce. On je optužen i za genocid u Srebrenici, te druge zločine.

Suđenja u Hagu nastavljaju se iduće sedmice.