Istraživanja agencije EU - "Frontex"

Kosovari se nalaze među tri naroda koji su tokom 2012. godine ušli i borave ilegalno u Evropi. Na osnovu istraživanja agencije Evropske unije, Frontex, oko 1000 Kosovara godišnje ilegalno pređe granicu kako bi stiglo u zemlje EU ili se ne drže dobijenih viza i odlučuju da ostanu na ilegalan način.

Afganistan je na prvom mjestu sa oko 1700 osoba godišnje, Kosovo se nalazi na drugom mjestu sa oko 1000 osoba godišnje i kao treći dolazi Pakistan sa blizu 900 osoba godišnje koji ilegalno borave u EU.



Albanije najveći "kanal" deportacije imigranata

Kosovo, a posebno Albanija su također najlakše tačke i za druge narode za "prodor" ka zemljama Evrope. Iz Albanije oko 5500 osoba godišnje pređe u EU, uglavnom trajektima u pravcu Italije, dok sa Kosova oko 50 osoba godišnje pređe glanicu kako bi ušlo u zemlje Evropske unije.

72.000 imigranata samo tokom 2012. godine

Smrt više od 300 afričkih imigranata u jednom brodiću koji je potonuo pored italijanskog ostrva Lampdeusa početkom oktobra je još jednom stavio u centar pažnje ilegalnu imigraciju u Evropi.

Prema podacima "Frontex-a", većina ljudi koji žive ilegalno u EU došlo je avionima regularnom vizom i kasnije se toga nisu pridržavali tako što su odlučili da se ne vrate u zemlje odakle su došli.

Samo u 2012. godini, prema izvještaju "Frontex-a" 72.000 osoba je ilegalno ušlo u EU preko pomorskih i zemaljskih kanala. Prema "Analizi godišnjeg rizika 2013" realizovanoj od strane Frontex-a, 51 posto emigranata koji ilegalno uđu preko kopna i mora prelaze kroz Grčku i kasnije nastavljaju prema Zapadnom Balkanu ili preko ilegalnih puteva trajektom iz Albanije ka Italiji.