Glavne zasluge za sporazum imaju dva premijera

Visoka predstavnica EU-a smatra da poslije izbora može doći do drugog sporazuma između Prištine i Beograda u vezi Kosova. Govoreći o Briselskom sporazumu, Ashton smatra da glavne zasluge za to nema ona, već dva premijera.

Izbori na Kosovu 3. novembra predstavljaju veliku šansu, a prvi put od 1999. godine Srbija je pozvala svoj narod na tim prostorima da izađe na izbore, izjavila je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton.

"Poslije izbora moglo bi doći do drugog sporazuma dviju strana", rekla je Ashton, gostujući u ponedjeljak na tribini Vudro Wilson centra u Washingtonu, na kojoj je, pored ostalih aktuelnih svjetskih tema, bilo riječi i o Kosovu, prenosi Tanjug.

Govoreći o Briselskom sporazumu, koje su postigle vlasti u Beogradu i Prištini, visoka predstavnica EU-a je kazla da glavne zasluge za to nema ona, već "dvojica premijera".

Potrebna pomoć na terenu

"Još se sjećam svih sastanaka, od kojih su tri trajala po 14 sati. Obojica razmišljaju o budućnosti svojih naroda i ne žele se osvrtati na prošlost, jer se nema kuda dalje ići s historijom", ocijenila je Ashton.

Ona je rekla da premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hashim Thaci, žele da njihove zemlje budu dio EU-a, dodavši da "trebaju biti u Uniji i oko toga se ne treba uopće postavljati pitanje".

Međutim, visoka predstavnica je rekla da i dalje postoji potreba za pomoći na samom terenu, što se vidi i iz slučaja ubistva litvanskog carinika na Kosovu.

Prema njenim riječima, i dalje je potreban oprez, "zato što postoje ljudi koji ne vide interes u miru".