Saradnja ključ mira i stabilnosti

Kosovski ministar odbrane Agim Çeku posjetio je Skoplje, gdje se sastao sa makedonskim kolegom Talatom Xhaferrijem, prenosi Anadolu Agency (AA).

Çeku je dočekan uz najviše počasti. Nakon sastanka delegacija, ministri su potpisali sporazum o saradnji između dviju država na polju odbrane.

Makedonski ministar odbrane Talat Xhaferri, na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka, kazao je da je u vojnoj akademiji odvojeno mjesto za kosovske regrute, te da će pored zajedničkih vojnih vježbi od sada povećati i saradnju među vojskama.

Ministar Çeku kazao je da je potpisani sporazum dokaz da su odnosi između Makedonije i Kosova dobri, te da će ubuduće biti i bolji. Ističući da sve kosovske institucije imaju dobru saradnju sa drugim institucijama u regiji, Çeku je rekao da je koordinirana i produbljena saradnja ključ mira i stabilnosti u regionu.

On je kazao da je saradnja između ove dvije države primjer za ostale balkanske zemlje. Çeku je rekao da Kosovo i Makedonija imaju isti cilj.

"Mi nemamo samo zajedničke granice, mi imamo zajedničke ciljeve. To su doprinos miru, učestvovanje u mirovnim misijama NATO-a i EU-a, integracija u EU i NATO, saradnja sa SAD-om i dobrosusjedski odnosi", izjavio je Çeku.

Çeku se osvrnuo i na sporazum potpisan između Beograda i Prištine, kazavši da su odnosi između dvije zemlje poprimiti novu dimenziju nakon potpisanog sporazuma. On je pojasnio da sporazum sadrži tačke poput normalizacije odnosa između dvije zemlje i integracije sjevernog dijela Kosova u skladu sa ustavom te zemlje.

Naglasivši da sjeverni dio zemlje još uvijek predstavlja potencijalnu opasnost za Kosovo, Çeku je rekao da su zasad ipak na dobrom putu, te da ne postoji mogućnost da dijalog bude neuspješan.

Nakon konferencije za novinare, ministri su posjetili Vojnu akademiju.