Pet Albanaca iz regiona i dva sa Kosova ubijeno u Siriji

Publicista Veton Surroi smatra da je porast političkog islamizma jedna od opasnosti koje prijete Kosovu i kao primjer navodi Albance koji se bore u Siriji...

Surroi je, na međunarodnom forumu "Ugrožena periferija" koji je organizovalo nekoliko evropskih instituta u Beču, izneo tvrdnju da su druge dvije prijetnje "uzurpacija države u prisustvu međunarodne zajednice" i "nezavršetak izgradnje državnosti".

Govoreći o političkom islamizmu na Kosovu, Surroi navodi da je do sada pet Albanaca iz regiona i dva sa Kosova ubijeno u Siriji, a da, prema sirijskim izvorima, oni tamo ratuju u ratu koji je potpuno stran za albanske teritorije.

"Znači ratuju u jedinicama koje vjeruju u doktrinu rata između sunita protiv saveznika šiita", rekao je Surroi, a prenose domaći mediji.

Kada je riječ o "osvajanju države", Surroi govori o Demokratskoj partiji Kosova premijera Hashima Thaçija i o ljudima unutar te stranke koje naziva "paralelnim albanskim strukturama", a koje, kako kaže, imaju netransparentno finansiranje i uticaj i kontrolišu skoro sve institucije, pa čak i one koje bi trebalo da budu nezavisne.

Prema njegovom mišljenju, ukidanje tih "paralelnih struktura" partije na vlasti biće veoma bolan proces za budućnost demokratije na Kosovu.

Surroi tvrdi da su mnoge uzurpacije zemljišta i poslova, kao i "industrijska krađa glasova koju je učinila PDK i paralelna struktura unutar partije", učinjene u prisustvu međunarodne zajednice.