Kosovo nije uključeno u istraživanju

Prema globalnom indeksu konkurentnosti za 2013.-2014. najkonkurentnija zemlja svijeta je Švicarska, a Evropa jedna od najkonkurentnijih regija u svijetu.

Države iz regije Jugoistočne Evrope i ove godine zauzele su vrlo loše pozicije globalnog indeksa o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) 2013.-2014.

Navedeno istraživanje je pokazalo da su Srbija, Albanija i Bosna i Hercegovina među najmanje konkurentnim zemljama Evrope.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje je rangirana Crna Gora na 67. poziciji od ukupno 144 države svijeta, dok je prošle godine bila rangirana na 72. mjestu.

Nakon Crne Gore slijedi Makedonija, koja se ove godine nalazi na 73. mjestu, dok je prošle godine zauzimala 80. mjesto, što je najveći pomak od svih zemalja regije. Makedonija je posljednjih godina na WEF-ovoj listi globalne konkurentnosti ostvarila jedan od najvećih pomaka i u svijetu, pa je tako ova balkanska zemlja sa 94. pozicije 2007. godine napredovala za više od 20 mjesta.

Slijedi Hrvatska koja na globalnom indeksu o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma 2013-2014. zauzima 75. mjesto što je pomak za šest mjesta u odnosu na istu listu prošle godine.

Bosna i Hercegovina se nalazi na 87. mjestu globalnog indeksa o konkurentnosti, što je skroman pomak za samo jedno mjesto u odnosu na listu WEF-a prošle godine. Međutim, posljednjih godina, i BiH je napravila određeni pomak u oblasti konkuretnosti, pa je tako 2007. godine bila rangirana na 106. mjestu, 2008. na 107., 2009. 109., 2010. 102. i 2011. godine na 100. mjestu.

Najslabije rangirane zemlje Balkana su Albanija i Srbija, koje su ujedno i dvije evropske zemlje koje imaju najslabije ekonomske i financijske uvjete da se takmiče sa ostalim zemljama u Evropi. Albanija je trenutno na 95. poziciji, dok je prošle godine zauzimala 89. mjesto.

Izvještaj WEF-a pokazao je da je Srbija ove godine 101. na listi konkurenosti što je nazadovanje za šest mjesta u odnosu na prošlu godinu kada je Srbija bila 95. Posljednjih godina Srbija na listi WEF-a bilježi veliki pad u konkurentnosti, pa je tako od 2008. godine, kada se nalazila na 85. mjestu, nazadovala za skoro 20 mjesta.

Od zemalja iz šireg regiona Balkana, najbolje je rangirana Turska koja se nalazi na 44. mjestu, a slijede Bugarska 57., Slovenija 62., Mađarska 63., Slovačka 78. i Grčka, koja se nalazi na 91. mjestu WEF-ove liste.

Prema definiciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), konkurentnost je mjera sposobnosti zemlje da u slobodnim i ravrnopravnim tržišnim uslovima proizvede robe i usluge koje prolaze test međunarodnog tržišta.

Konkurencija ili tržišna utakmica je osnovni regulator tržišta. Iako neki teoretičari tvrde da konkurentnost nije ništa drugo do mjerenje bogatstva društva na drugi način, vrlo je važno da ona doprinosti inovativnosti, unapređenju poslovanja i ukupnom ekonomskom rastu.

Na konkurentnost neke zemlje utiču mnogi direktni i indirektni faktori, ali od svega je najvažnija konkurentnost preduzeća jer su ona nosioci privrednog razvoja. Zbog ovoga, preduzeća su stavljena u prvi plan u odnosu na mnoge indikatore koji karakterišu ekonomiju. Također, vrlo je bitno i poslovno okruženje koje značajno utiče na konkurentnost pojedinih privrednih sektora.

Isto tako, faktori koji utiču na konkurentnost su visoki troškovi poslovanja, veliko poresko opterećenje, veliki javni dug, slaba ukupna konkurencija koja ne podstiče preduzeća na inovacije i konkurentnost, regulacija sistema zaštite okoline i upravljanja otpadom, kvalitetna odnosno nekvalitetna saobraćajna infrastruktura, teškoće u likvidaciji preduzeća, neusklađeno zakonodavstvo, slabosti u javnoj upravi itd.

Prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma, od svih zemalja svijeta, Švicarka je najbolje plasirana na listi globalne konkurentnosti. Slijede Singapur, Finska, Njemačka, Sjedinjene Američke Države (SAD), Švedska, Hong Kong, Holandija, Japan i Velika Britanija.

I pored ozbiljnih financijskih i ekonomskih problema sa kojima se suočavaju evropske zemlje, Stari kontinent je ipak jedna od najkonkurentnijih regija u svijetu. Od deset najbolje rangiranih zemalja, šest ih je iz Evrope.

Najbolje rangirane zemlje Istočne Evrope su Estonija i Poljska, koje se nalaze na 32. odnosno 42. poziciji.

Izvještaj o globalnoj konkurentnosti je najbolja procjena konkurentnosti nacionalnih ekonomija. Predstavlja koristan portret privrednog okruženja i sposobnosti država da dostignu održive nivoe prosperiteta i ekonomskog rasta.

Svjetski ekonomski forum, više od tri decenije, obezbjeđuje detaljnu procjenu produktivnog potencijala država širom svijeta. Izvještaj doprinosi razumijevanju ključnih faktora koje određuju ekonomski rast, pomažu da se objasni zašto su neke zemlje više uspješne od drugih, pogotovo kod povećanja nivoa prihoda.