Otkriće naglasilo opasnost od trgovine ljudima

Nedavno otkriće 20 mladih žena s Kosova, iz Albanije, Bugarske, Moldavije, Rumunije i Srbije, koje su bile primorane ilegalno raditi u zapadnoj Makedoniji ponovo skreće fokus na napore na zaustavljanju šverca ljudima u jugoistočnoj Evropi. Policija i civilno društvo žustro postupaju u cilju smanjenja šverca i pružanja pomoći žrtvama.

Te žene otkrivene su dok su radile u noćnim klubovima, barovima i restoranima. Mnoge su radile u Velešti, selu pokraj Struge koje je nekad bilo regionalni centar za prostituciju.

"Činjenica je da veliki broj žena ne prijavljuje tu vrstu kriminala. Predmete u kojima su žene dale izjave i potvrdile policijske sumnje [na šverc] smo odmah propratili podizanjem optužnica," izjavio je za SETimes Ivo Kotevski, glasnogovornik makedonske policije.

Eksperti civilnog društva kažu da se mlade žene najčešće namamljuju obećanjima o legalnom zaposlenju, pa ih se onda primorava na prostituciju i zadržava protiv njihove volje. Ima mnogo projekata u okviru kojih se stanovništvo educira o tome kako da se brani, kao i da prijavljuje slučajeve trgovine ljudima, kako kaže Dragica Pavelska Popeska, predsjednica NVO Ezerka iz Struge.

Popeska kaže da je najnoviji projekat, "Otvori oči, ljudima se trguje, obavijesti se", vezan za dostavu edukacijskih materijala i brošura učenicima i njihovim roditeljima.

"To [zastupanje] ćemo nastaviti i u narednom periodu. Naša je pogranična oblast s Albanijom i mi nismo pošteđeni šverca ženama, kao ni muškarcima," kaže Popeska za SETimes.

Druge nevladine organizacije fokusirane su na opsluživanje žrtava i saradnju sa sestrinskim organizacijama širom Balkana, u cilju koordinacije aktivnosti kojima se žrtvama olakšava proces povratka.

Otvorena Porta, skopska nevladina organizacija, otvorila je 2005. prvi centar za žrtve trgovine ljudima u Makedoniji.

Od tog vremena, centar je pružio pomoć za 102 žrtve, obezbijedivši im smještaj, hranu, odjeću, pakete za ličnu higijenu, psihosocijalne i pravne savjete, zdravstvene preglede i obrazovne kurseve.

Ogromna većina mladih žena u centru ima od 15 od 17 godina, kaže Maja Varošlija, upraviteljica za podršku žrtvama u organizaciji Otvorena Porta.

"Žene stižu u noćne klubove u zapadnoj Makedoniji odgovarajući na lažne cirkularne oglase o zaposlenju za konobarice i plesačice. Kad dođu, prvo rade ono što je bilo dogovoreno, ali kasnije ih vlasnici prisiljavaju da vrše seksualne usluge za klijente," kaže Varošlija za SETimes.

Predstavnici vlade i civilnog društva sve više sarađuju putem Nacionalne komisije za borbu protiv trgovine ljudima, u čijem su članstvu i međunarodne organizacije.

Komisija je sačinila nacionalni plan i strategiju za provođenje obuke za policajce, socijalne radnike i druge koji imaju posla s trgovinom ljudima.

Civilno društvo također naglašava da u Makedoniji od 2002. postoji SOS telefonska linija i da je ona na raspolaganju svim građanima, a ne samo žrtvama, koji žele prijaviti trgovinu ljudima. Tu telefonsku liniju je u protekloj deceniji upotrijebilo preko 2.000 lica.